hirdetés

Komplementer, holisztikus és integratív medicina: csecsemőkori hasfájás

Bevezetés
A Wessel-kritériumok a csecsemőkori hasfájást (kólikát) úgy definiálják, hogy a máskülönben egészséges gyermek három héten át legalább heti három napon több mint három órát sír. A kólika diagnózisát a gyermekek mintegy 26%-ánál lehet felállítani. Napjainkban ez az állapot készteti a szülőket leginkább arra, hogy gyermekükkel felkeressék a háziorvost. A csecsemőkori hasfájás önmagától megszűnő állapot, az esetek körülbelül 50%-ában három hónapos korra elmúlik. A családok gyakran komplementer vagy alternatív orvosi kezelést (CAM, complementary and alternative medical therapy) keresnek a probléma megoldására, mely részben azzal magyarázható, hogy az állapot oka kevéssé ismert, és nincs általánosan elfogadott hagyományos terápiája. A csecsemőkori hasfájás kezelési módjaira vonatkozóan eddig elvégzett legnagyobb szisztematikus áttekintés kevés olyan bizonyítékot szolgáltatott, amely a hagyományos gyógymódok alkalmazását támogatná, bár megjegyzi, hogy a táplálkozáson és gyógynövényeken alapuló módszerek némelyike viszonylag biztonságos és hatásos. Cikkünk a megjelent tudományos eredményeket összegzi, emellett megállapítja a csecsemőkori hasfájás esetében gyakran alkalmazott CAM módszerek biztonságosságát és hatékonyságát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Lawrence D. Rosen, MD, Cecilia Bukutu, PhD, Christopher Le, Larissa Shamseer,
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.