hirdetés

Korai arthritisben kevesebbet iszunk

A korai arthritisben szenvedő betegek kevesebb alkoholt fogyasztanak, mint a kontrollszemélyek, függetlenül az ízületi gyulladás típusától – írja a Rheumatology című lap legfrissebb száma. Különösen rheumatoid arthritisben, illetve férfiak esetében szembetűnő az alkoholfogyasztás és a betegség közötti fordított korreláció.

hirdetés

A rheumatoid arthritisszel (RA) összefüggésben egy sor rizikófaktort azonosítottak, de a környezeti kockázati tényezők közül eddig egyedül a dohányzással igazoltak összefüggést. Az alkoholfogyazstás és RA kapcsolatát elemző vizsgálatok mind ez idáig egymásnak ellentmondó eredményekkel zárultak. A most közzétett friss kutatásban Annekoos L. Huidekoper, Diane van der Woulde és munkatársaik arra keresték a választ, hogy általánosságbna, illetve ezen belül RA-ban van-e korreláció az alkoholfogyasztás és az ízületi gyulladás között.

Összesen 992 beteg adatait elemezték, melyen belül az arthritis többféle típusa előfordult, többek között RA, arthrosis, reaktív arthritis, spondylarthritis és arthritis psoriatica. Olyan eseteket vontak be, ahol az arthritis 2 éve vagy annál rövidebb ideje állt fenn. Ezen kívül 5868 kontrollszemély adatait feldolgozták, akiknek szakképzett nővér által vezetett interjúban vagy kérdőív kitöltésével kellett számot adniuk alkoholfogyasztási szokásaikról. Az interjút vezető nővér rákérdezett a hetente elfogasztott alkohol pontos mennyiségére, míg a kérdőíven olyan kérdés szerepelt, hogy a) fogyaszt-e az illető alkoholt; és b) ha igen, akkor hetente hány adagot.

Egyértelmű és szoros fordított korreláció igazolódott az alkoholfogyasztás és az arthritis összes formája között. A kontrollszemélyek 83 százaléka számolt be alkoholfogyasztásról, az arthritises betegek között ugyanakkor csupán 53−68 százalék volt az alkoholt fogyasztók aránya. A legkisebb értékeket az ACPA-pozitív RA eseteiben kapták, míg a legnagyobb arányú alkoholfogyasztás a psoriasist kísérő ízületi gyulladás eseteiben igazolódott. Az RA-betegek csoportjában az alkohol és a betegség közötti fordított korreláció szorosabb volt a férfiak, mint a nők esetében, míg az arthritis egyéb típusaiban nem mutatkozott szembetűnő nemi különbség. A vizsgálat ugyanakkor a 7 éves utánkövetés során nem talált szignifikáns dózis-válasz összefüggést, és nem igazolt kapcsolatot az alkoholfogyasztás és az ízületi destrukció mértéke között sem.

Diane van der Woude így kommentálta, eredményeiket: „Néhány év szükséges ahhoz, hogy tapasztalatainkat értelmezhessük. Az egyik hioptézisünk szerint az alkohol mind a veleszületett, mint az adaptív immunrendszert elnyomja, ami csökkenti az ízületi gyulladást – ahogyan erre már a korábbi vizsgálatok is utaltak. A másik lehetséges magyarázat, hogy az arthritisben szenvedő betegek a betegségük miatt fogyasztanak kevesebb alkoholt. Ez utóbbi tűnik valószínűnek, mivel összefüggés mutatkozott az alkoholfogyasztás és a gyulladás mértéke között. A nők és férfiak között megfigyelt különbségek is különbözőképpen értelmezhetők. Az RA patofiziológiájával összefüggésben talán a férfiaknál erősebben érvényesül az alkohol hatása, de az is lehet, hogy az alkoholfogyasztás azoknál rontja jobban az általános jólétet, akik kezdetben több alkoholt fogyasztanak (és ezek általában a férfiak), illetve akiknek betegsége súlyosabb.”

Bár a vizsgálatnak megvannak a maga gyengéi, például az, hogy az interjú készítésének módja vagy az adatok felidézése során tapasztalható pontatlanság torzíthatta az eredményeket, a szerzők tudomása szerint ez az első vizsgálat, mely nemcsak RA-betegek, hanem más típusú ízületi gyulladásban szenvedők bevonásával igazolta az alkoholfogyasztás és a betegség közötti fordított korrelációt. Tisztázandó kérdés, hogy az alkoholnak a háttérben meghúzódó patofiziológiai folyamatokra gyakorolt hatása RA-specifikus-e.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.