hirdetés

Korai klimax után jön a stroke és a szívbetegségek

Korai menopauzát követően kétszer akkora a koszorúér betegség és stroke esélye – közölték a Johns Hopkins Egyetem kutatói. Az összefüggés különböző etnikai csoportokban is megfigyelhető, és független a hagyományos kardiovaszkuláris kockázati tényezőktől.

hirdetés

„Ha az orvos tudja, hogy betegénél 46 éves kora előtt kezdődött a klimax, akkor különös gonddal kell ügyelnie, hogy a beteg minden szükséges tájékoztatást és kezelést megkapjon a szívroham és szélütés megelőzésére – mondja Dhananjay Vaidya, a Johns Hopkins Egyetem orvoskarának általános belgyógyász adjunktusa, a Menopause című lap októberi számában nyilvánosságra hozott kutatás vezetője. – Eredményeink arra is figyelmeztetnek, hogy lehetőség szerint törekedni kell a korai menopauza elkerülésére.”

Ezzel kapcsolatban megemlíti, hogy a kutatások szerint például a dohányosok átlagosan két évvel korábban lépnek a klimaxba, mint a nem dohányzók. A dohányzásról való leszokással késleltethető a menopauza időpontja.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy a korai menopauza negatív hatásaival kapcsolatos megállapításaik a természetes és műtéti úton létrejövő menopauza eseteire egyaránt igazak, de további kutatásokat tartanak szükségesnek. Dr. Vaida kiemeli, hogy a kétoldali ovariectomiával kiegészített hysterectomia elősegíti a gyors menopauzát: „Bizonyos esetekben elkerülhető a petefészkek eltávolítása, ez pedig védelmet nyújthat az érintett számára a szívbetegséggel és stroke-kal szemben azáltal, hogy késlelteti a menopauza bekövetkeztét.”

A kardiovaszkuláris betegségek a nők körében is a vezető halálokok közé tartoznak.

Vaidya megemlíti, hogy korábbi vizsgálataik korrelációt jeleztek a korai menopauza, illetve a szívbetegségek és stroke között a fehér bőrű nők csoportjában, összetettebb etnikai csoportokban  azonban nem igazoltak hasonló összefüggést. A spanyol ajkú ás afroamerikai nők átlagosan valamivel korábban lépnek a változókorba, mint az európai származású nők.

Dr. Vaidya és munkatársa a Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis elnevezésű vizsgálat 2509 női résztvevőjének adatait elemezték. Ez egy mindkét nemet, illetve különböző etnikai hovatartozású résztvevőket felölelő követéses vizsgálat volt, melybe 2000 és 2002 között toborozták a 45 és 84 év közötti személyeket, akiknek sorsát 2008-ig kísérték figyelemmel. A nők 28 százaléka számolt be korai, azaz 46 éves kor előtt bekövetkezett menopauzáról. Dr. Vaidya hangsúlyozza, hogy bár a szívroham és stroke kockázata e csoportokban megkétszereződik, a vizsgálat résztvevői között abszolút értelemben kevés ilyen eseményt regisztráltak: mindössze 50 nőnél fordult elő kardiológiai esemény, míg 37 nőnél stroke.

A menopauza – melynek során a nő reproduktív és hormonális ciklusa lelassul, havi vérzése elmarad, a petefészkek nem termelnek fogamzóképes petesejteket, illetve kisebb mennyiségben termelődik ösztrogén és progeszteron – többnyire 45 és 55 éves kor között következik be, pontos időpontját egy sor tényező befolyásolja (pl. öröklődés, dohányzás, táplálkozás és fizikai aktivitás).

Dr. Vaidya kiemeli, hogy a nők egy részénél hormonpótlásra kerül sor a klimaxos tünetek – köztük a fokozott verejtékezés és a hőhullámok – kezelésére, a hosszú távú alkalmazás széles körű elterjedésének azonban gátat szabnak azok a nagy klinikai vizsgálatok, melyek egyes esetekben a szívroham kockázatának emelkedését jelezték. Vaidya vizsgálata szerint a hormonpótló kezelésnek nincs befolyása a korai menopauza időpontjára.

„A kardiovaszkuláris kórfolyamat már a nagyon korai életszakaszban megkezdődik, és a kockázati tényezők is igen korán jelentkeznek, még ha a szívroham vagy stroke csak későbbi életkorban következik is be – emeli ki dr. Vaidya. – A fiatal nők sajnálatosan gyakran kimaradnak a prevenciós programokból, mivel egy hibás vélekedés szerint a szívinfarktus csak az idősebb nőket veszélyezteti. Eredményeink azt jelzik, hogy a kockázati tényezők fiatal korban történő befolyásolása jó eséllyel megelőzi vagy legalább késlelteti a későbbi életkorban bekövetkező szívinfarktust és stroke-ot.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.