hirdetés

Kórházi fertőzések az USÁ-ban

Az Egyesült Államok kórházaiban - csakúgy mint az Európai Únióban - évente egy kisvárosnyi ember hal meg antibiotikum-rezisztens baktériumok okozta fertőzésekben.

hirdetés

Az Egyesült Államok kórházai és egészségügyi szervei állandó harcot folytatnak a betegellátás során jelentkező fertőzések megelőzése érdekében, de a harcnak közel sincs vége, hiszen az antibiotikum-rezisztens baktériumok által okozott fertőzések továbbra is fenyegetik a kórházi betegeket.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) igazgatója, Dr. Tom Frieden egy sajtótájékoztatón kifejtette, hogy napjainkban is túl sok beteg fertőződik meg a kórházakban veszélyes, gyógyszereknek ellenálló baktériumokkal. Ezek a fertőzések nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem is kezelhetők. A kórházba gyógyulni érkezik a beteg, és nem azért, hogy egy újabb, súlyos betegség támadja meg. Az orvosokra, nővérekre, egészségügyi dolgozókra hárul a folyamatos megelőzés és kezelés nehéz feladata.

A CDC adatai szerint minden évben kb. 2 millió amerikai állampolgár fertőződik meg antibiotikum-rezisztens baktériumokkal, közülük 23 000-en bele is halnak a betegségbe. (Az Európai Únióban évente egy kisvárosnyi, mintegy 25 000 személy hal meg multirezisztens kórokozók által okozott fertőzésekben. Hazánkban 2014-ben 111 nosocomiális járványt jelentettek, 37 járvánnyal kevesebbet, mint 2013-ban . A megbetegedettek száma összesen 1326 fő volt. 2014-ben a multirezisztens kórokozók által okozott…fertőzött ápoltak száma 3595 fő volt. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója. A Nemzeti Nosocomiális Surveillance Rendszer 2014. évi eredményeiről).

A Morbidity and Mortality Weekly Report 2016. március 3.-án megjelent értesítőjében az igen súlyos Clostridium difficile fertőzésen kívül további hat, antibiotikum-rezisztens baktérium-törzset neveznek meg a bajok fő forrásaként: carbapenem-rezisztens Enterobacteriaceae, methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus, széles spektrumú béta-laktamáz termelő Enterobacteriaceae, vancomycin-rezisztens Enterococcus, multidrog-rezisztens Pseudomonas aeruginosa, multidrog-rezisztens Acinetobacter. Az Egyesült Államokban 2014-ben minden 7. szokásos, rövid bennfekvéssel járó akut kórházi eset során lépett fel olyan fertőzés, amit az említett 6 baktériumtörzs valamelyike okozott, míg a hosszú időtartamú ápolás során már minden 4. embert ért ilyen fertőzés, amit Dr. Frieden „dermesztőnek” nevez. Ugyanakkor a 2008 és 2014 közötti időszakban a centrális vénás katéterek útján, a vérárammal történő fertőződések az akut ellátásban 50%-kal, a krónikus ellátásban 9%-kal, a műtéti sebfertőzések pedig 17%-kal csökkentek. Sajnos a katéterek által okozott urológiai fertőzések általánosságban nem csökkentek, de némi javulás volt észlelhető az intenzív egységeken kívül kezelt betegeknél.

2011-ben az USA-ban a Clostridium difficile egymagában 453 000 fertőzést okozott 29 000 halálozással, ez a szám később 8%-kal csökkent, de 2014-ben kissé ismét emelkedett. A methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus fertőzések száma 2011 és 2014 között 13%-kal csökkent.

A jelentést kommentálók közül Dr. Clifford McDonald (CDC, a Vital Signs riport szerzője) szerint „egy klinikus számára a prevenció azt jelenti, hogy a fertőzött betegeket el kell különíteni, a műtéti sebellátásra, az infúziós készülékekre és a katéterekre előírt szabályokat pedig követni kell, és ügyelni kell az antibiotikumok (gyakran felesleges) használatára. Dr. Patrick Conway, a Centers for Medicare & Medicaid Services vezető főorvosa szerint a kórházi fertőzések megelőzhetők, és evvel életek ezrei menthetők meg. Az előttünk álló kihívás az, hogy miképpen segítsük az antibiotikus rezisztencia és a fertőzések kialakulásának megelőzését. Dr. Louise-Marie Dembry, a Society for Healthcare Epidemiology of America elnöke kijelentette, hogy ma már „tudjuk, hogy hogyan kell megelőzni a kórházi fertőzéseket. A 2016-os pénzügyi évben az amerikai Kongresszus előre láthatóan 160 millió Dollárt (kb. 43,5 milliárd Forint) biztosít a CDC számára az antibiotikum-rezisztencia elleni harc egyes területeinek támogatására.   

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. MMWR

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.