hirdetés

Kórokozók antibiotikum-érzékenységének meghatározása

A kórokozók antibiotikumok elleni rezisztenciájának nagy mértékű fokozódásával a súlyos bakteriális fertőzések kezelésének döntő fontosságú lépésévé vált a mikroorganizmusok antibiotikum-érzékenységének meghatározása. Számos baktériumfaj - köztük a streptococcusok és az ide tartozó enterococcusok - egyre több törzse rezisztens az antimikrobás kemoterápiával szemben. Bár az újonnan kifejlesztett antibiotikumok számos polirezisztens kórokozó ellen hatásos fegyverek, a hatékony kezelés alapja változatlanul az adott esetben jelen lévő baktériumok antibiotikum-érzékenységének meghatározása. Az antibiotikum-érzékenységi tesztek elvégzésének javallata, használatuk módja és korlátaik ismeretében lehetőség nyílik a lehető leghatásosabb és a rezisztencia kialakulásának esélyét minimálisra csökkentő terápia kialakítására.

A baktériumok általános antibiotikum-érzékenysége ma már a múlté. Míg az antibakteriális kemoterápia korszakának kezdetén a gyakori kórokozók (pl. Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus) által előidézett betegségek hatékony ellenszerét jelentette a penicillin vagy az oxacillin, ma már mindkét faj nagyfokú rezisztenciát mutat az antibakteriális kezelésre. Az Enterobacteriaceae-család számos tagja - így például a klebsiellák - a genetikai állomány módosulása következtében jelenleg olyan laktamáz enzimeket termelnek, amelyek rezisztenssé teszik őket béta-laktám antibiotikumokkal szemben. A Mycobacterium tuberculosis számos antibiotikumra olyan nagy mértékű rezisztenciát mutat, hogy az antibiotikum-érzékenységi tesztek elvégzése nélkül ma már elképzelhetetlen a hatékony kezelés. Az A csoportba tartozó Streptococcus pyogenes azon kevés baktériumok egyike, amelyek nem váltak rezisztenssé az elsőként választandó antibiotikumokkal szemben, bár makrolid készítmények elleni rezisztencia szórványosan e baktériumfaj esetében is megfigyelhető. Látható tehát, hogy súlyos bakteriális fertőzések esetén a kórokozók egyre nagyobb mértékű rezisztenciája indokolja a mielőbbi tenyésztést és az antibiotikum-érzékenység meghatározását. Az érzékenység ismeretének hiányában alkalmazott széles spektrumú antibiotikumok jelentősen növelik a rezisztencia fokozódásának esélyét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ali Mencin, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.