hirdetés

Koronavírus-tévedések

Mégsem terjed tünetmentesen a 2019-nCoV, és hibás lehet az az elképzelés is, miszerint a fertőzés forrása a vuhani halpiac, hívja fel a figyelmet a Science hírmagazinja.

hirdetés

Óriási figyelmet kapott az a The New England Journal of Medicine (NEJM) -ben január 30-án megjelent publikáció, ami az első négy Németországban megfertőződött betegről számol be.Úgy tűnt, a közlemény igazolja a közegészségügyi szakemberek azon félelmeit, miszerint olyanok is át tudják adni a 2019-nCoV-fertőzést, akiknél a tünetek még nem jelentek meg. Ha ez a feltételezés igaz volna, sokkal nehezebb lenne a vírusterjedést kontrollálni, írja a ScienceInsider-ben Kai Kupfersschmidt, aki arról is beszámol, hogy a német betegek esete alapján levont következtetés tévesnek bizonyult.

A NEJM-cikk arról írt, hogy egy Sanghajból érkező kínai üzletasszony úgy fertőzte meg egy megbeszélésen négy német kollégáját, hogy ő magának a megbeszélés idején nem voltak tünetei. Azonban mint azóta kiderült, a cikk szerzői csak a négy német beteggel beszéltek, a sanghaji asszonnyal nem. A német kormány közegészségügyi hivatala (Robert Koch Institute/RKI) a kínai hölgyet is megkérdezve kiderítette: az asszonynak Németországba tartva már a repülőn voltak tünetei (fáradtság, izomfájdalom), amikre el is kezdett paracetamolt szedni. Az RKI a tévedésről értesítette is a NEJM-et (a NEJM egyelőre – február 6-ig - erről nem számolt be olvasóinak), és a WHO-t, valamint európai partnerintézményeit.

Mint a ScienceInsider-nek nyilatkozó infektológusok kifejtik: habár a kérdéses beteg tünetei nem voltak specifikusak, esetét hiba volt tünetmentesnek leírni. A hiba hátterében az állhat, teszik hozzá, hogy nagy a nyomás a kutatókon, hogy mielőbb osszák meg az információt; a NEJM is a korai publikálást forszírozhatta. A növekvő globális krízis idején még a peer-review-t alkalmazó folyóiratok írásait is extra elővigyázatossággal kell olvasni, hiszen a szokottnál jóval gyorsabban jelennek meg, nyomatékosítja a lapnak Marc Lipsitch, a Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola epidemiológusa.

Bár korábban már kínai kutatók is felvetették, hogy tünetmentes hordozók is átadhatják a fertőzést, de erre ők sem szolgáltattak bizonyítékot. Mindazonáltal, a tünetmentes transzmisszió lehetősége továbbra is fennáll. Ha mégis igaznak bizonyulna az elképzelés, a WHO szakemberei szerint annak a járvány terjedésében csak kis szerepe lehet; inkább azok terjeszthetik a fertőzést, akik köhögnek és tüsszögnek.

A Németországban megfertőzöttek esete – akik közül mind a négy csak nagyon enyhe tünetektől szenved - az új vírus további érdekes aspektusára hívja fel a figyelmet: a legtöbb megfertőzött esetében valószínűleg csak enyhe, aspecifikus tünetek jelentkezhetnek, így a betegek nem is maradnak otthon, ami segíti a fertőzés terjedését.

A téves információt tartalmazó NEJM-publikáció óta a lapban csak a CDC klinikusoknak szóló tanácsai (a fertőzésgyanús személyektől nasopharyngealis és oropharyngealis kenetet kell venni, produktív köhögés esetén alsó légúti mintavétel is szükséges) és a fertőződés kockázatának besorolása jelent meg.

Az új vírussal kapcsolatos másik tévedés már korábban „lelepleződött”. Mint arra a ScienceInsider cikke felhívja a figyelmet, még januárban megírta a The Lancet: egyáltalán nem biztos, hogy a fertőzés forrása a vuhani halpiac, mivel a legelső jelentett megbetegedés (2019. december 1.) esetében semmi kapcsolatot nem találtak a halpiachoz, és nincs olyan epidemiológiai kapcsolat, ami ezt az első beteget a további esetekhez kötné. A The Lancet-írás arra is rámutat, hogy a kínai hatóságok kezdetben pontatlan adatokat szolgáltathattak. A ScienceInsider-nek nyilatkozó Kristian Andersen, a Scripps Research Institute evolúciós biológusa, aki a 2019-nCoV szekvenciáit elemezte, megerősíti: elképzelhető, hogy a vírus már korábban, a halpiacon szerzett fertőzések előtt kialakult.

A betegség terjedése és a halálesetek száma a Johns Hopkins Egyetem kiváló infografikáján nyomon követhető.

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.