hirdetés

Központi idegrendszeri elváltozások hepatitis C vírus fertőzésben

A krónikus hepatitis C vírus (HCV) fertőzésben szenvedők gyakran számolnak be neuropszichiátriai tünetekről. Bár a HCV-fertőzés legismertebb neurológiai szövődménye a hepatikus encephalopathia, egyre több közlemény foglalkozik a krónikus HCV-fertőzés korai stádiumában, jóval a cirrhosis kialakulása előtt megfigyelhető agyi funkciózavarral. Jelen cikkünkben a legfrissebbek közül azokat a tanulmányokat ismertetjük, amelyek HCV-fertőzés mellett enyhe, de szignifikáns neurokognitív zavart írnak le. Az eddigi vizsgálatok szerint ezek a minimális májkárosodás mellett vagy akár anélkül jelentkező tünetek nem tulajdoníthatók korábbi drog- vagy alkoholfogyasztást kísérő depresszió vagy hepatikus encephalopathia hatásának. A legújabb in vivo mágneses rezonanciás (MR) spektroszkópiás vizsgálatok arra utalnak, hogy kialakulásukért valamilyen vírushoz köthető biológiai mechanizmus lehet felelős. Post mortem molekuláris virológiai vizsgálatok is támogatják azt a feltételezést, hogy az említett neuropszichológiai tüneteket és kognitív zavart a központi idegrendszer HCV-fertőzése magyarázza.

Bevezetés
Az elmúlt években egyre nagyobb érdeklődés övezi a krónikus hepatitis C vírus (HCV) fertőzés és az agyi funkciózavar lehetséges kapcsolatát. HCV-fertőzésben gyakoriak a neuropszichiátriai tünetek, a fáradékonyság, depresszió és zavartság, valamint az ineffektivitás érzése. Ezen tünetek prevalenciájáról és az életminőségre gyakorolt hatásáról számos közlemény jelent meg. A HCV-fertőzésben észlelt tünetek nem feltétlenül jelentenek ok-okozati kapcsolatot, és a betegek közérzettel kapcsolatos percepcióját számos független tényező is befolyásolhatja. Ilyen a diagnózissal, prognózissal és kezeléssel kapcsolatos szorongás, a korábbi vagy fennálló drog- vagy alkoholfogyasztás, valamint a társuló emocionális problémák és a személyiségvonások is. Bár a vizsgálatok egy részében igyekeztek ezeket a tényezőket kiküszöbölni, mégis előfordulhat szelekciós torzítás. Krónikus HCV-fertőzésben ezért lényeges az agyi működészavar természetét és mértékét az agyi funkciók objektív mérésével meghatározni. A közelmúltban több, a HCV-fertőzött betegek kognitív funkcióival, agyi metabolizmusával és neurofiziológiai jellemzőivel közvetlenül foglalkozó közlemény jelent meg. Az alábbiakban ezeket foglaljuk össze.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Daniel M. Forton, Simon D. Taylor-Robinson és Howard C. Thomas
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.