hirdetés

Kuhn paradigmája: A hólyagrák kezeléséhez legközelebb állók ismerik fel utoljára a paradigmaváltást?

Kuhn először a The Structure of Scientific Revolutions (A tudományos forradalmak szerkezete) című könyvében írta le a paradigmaváltást. A fizikus és filozófus Kuhn megfigyelte,hogy az előzmény nélküli, új tudományos modellek, amelyek jobban magyarázzák a tudományos jelenségeket, természetes módon egyre több tudóst vonzanak. A paradigmatikus változás folyamata, amit ma paradigmaváltásnak nevezünk, jelentős és vitathatatlan tények felfedezésének eredménye, amelyek a korábbi modellel nem voltak magyarázhatók. Az „áttért” tudósok hamar létrehoztak egy új „normál tudományt”, és együttes tevékenységüket paradigmának nevezték, mely fogalom a tudományos érdeklődés új rendjét öleli fel, amely „a tudományos közösség által megosztott hiedelmekből, értékekből és eljárásokból áll”. Az egyik paradigma elfogadása gyakran egy másik elvetését jelentette, ami hozzájárult a tudományos felfedezés forradalmához. Meglepő módon néha a legközelebb állók ismerték fel utoljára, hogy váltás következett be.

Úgy véljük, hogy manapság a Kuhn-féle paradigmaváltás annyiban érvényes az izmot infiltráló húgyhólyagrákra, hogy az önmagában alkalmazott műtétet követő halálozási arány túlságosan nagy, és szisztémás megközelítésre van szükség. A Medical Research Council (MRC) és a European Organisationfor the Treatment and Cure of Cancer (EORTC) véletlen besorolásos vizsgálatának régóta várt végső eredményei szerint a cisplatin alapú neoadjuváns kemoterápia az önmagában alkalmazott sugárterápiához vagy cystectomiához képest javította az izominvazív húgyhólyagrákban szenvedő betegek túlélését. A 976 beteg átlagosan 8 éves követése után a kombinált szisztémás és lokális kezelés 6%-kal növelte a 10 éves teljes abszolút túlélést, ugyanakkor 16%-kal csökkentette a hólyagrák relatív halálozási kockázatát. A cystectomiával kezelt betegek esetében a neoadjuváns cisplatin + methotrexat + vinblastin (CMV) kombináció 26%-kal csökkentette a relatív halálozási kockázatot (kockázati arány [HR, hazard ratio], 0,74; p = 0,022) az önmagában alkalmazott műtéthez képest.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dean F. Bajorin és Harry W. Herr
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.