hirdetés

Laparoszkópia a májsebészetben

Több mint 9000 laparoszkópos májreszekciót végeztek világszerte benignus májelváltozások, malignus daganatok (elsősorban hepatocelluláris karcinóma és kolorektális rák májmetasztázisa) miatt és élő donoros májátültetés során. Habár nincs abszolút méretbeli kritérium, a kisebb (<5 cm), perifériás, az anterolaterális szegmentumokban elhelyezkedő, nagyobb érképletektől messze lévő elváltozások és az előre látható és tervezhető biztonságos reszekciós vonalak jelentik a leginkább alkalmas laparoszkópos indikációt, de ma már eltávolíthatók a kevésbé ideális poszteroszuperior lokalizációban levő elváltozások is laparoszkóppal. A hepatobiliáris sebészetben és a laparoszkópiában is kellő tapasztalattal bíró centrumok végeznek laparoszkópos major májreszekciókat is kiváló eredménnyel. A beteg számára nagy előny laparoszkópos műtéttel a kevesebb intraoperatív vérzés, a kisebb posztoperatív fájdalom és a fájdalomcsillapító-igény, a korai mobilizálás és rövidebb kórházban töltött idő, ugyanakkor a posztoperatív morbiditás és mortalitás hasonló, mint nyitott májreszekciónál. A nyitott és laparoszkópos májreszekciókat összehasonlító tanulmányok szerint nincs különbség hepatocelluláris karcinóma és kolorektális rák májmetasztázisa miatt végzett májreszekció esetén a reszekciós szél vagy a túlélés tekintetében. A HCC miatt végzett laparoszkópos májreszekció előnye továbbá a kollaterális vénák lekötésének elkerülése, a kevesebb posztoperatív májelégtelenség és a kevesebb posztoperatív adhézió, melyek megkönnyítik az esetleges későbbi májátültetést is. Magy Onkol 62:37–44, 2018

Kulcsszavak: laparoszkópia, májreszekció, hepatocelluláris karcinóma, kolorektális májmetasztázis

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Piros László, Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest
a szerző cikkei

Máthé Zoltán, Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.