Lymphocytopenia COVID-19-ben

A COVID-19 fertőzéssel kórházba kerülő betegeknél mérhető alacsony lymphocyta-szám arra utal, hogy a betegség súlyosabb formában jelentkezik, nagyobb valószínűséggel lesz szükség a beteg intenzív ellátására.

Egy most megjelent közlemény szerint a lymphocytopeniás betegeknél háromszorosára nő az intenzív ellátás szükségessége a kórházi felvételkor normál fehérvérsejtszámot mutatókhoz képest. Az alacsony lymphocytaszámmal rendelkezőknél gyakoribb az akut vesekárosodás (AKI) kialakulása is.

Mint közismert, COVID-19 fertőzésben a betegség súlyossága igen változatos. Egyes betegek teljesen tünetmentesek, vagy csak minimális tüneteik vannak, másoknál viszont a fertőzés intenzív ellátást igénylő súlyos betegség képében jelentkezik. Az utóbbi évtized másik két koronavírus okozta megbetegedésénél a SARS (súlyos akut respiratorikus szindróma) és a MERS (közel-keleti respiratorikus szindróma - MERS a Közel Kelet angol nevéből, Middle East)) – is kimutatták, hogy a vírus okozta betegséghez lymphocytopenia társul. Bár nem ismert, hogy COVID-19-ben pontosan mi a lymphocytaszám csökkenés mechanizmusa, de vélhetően „a specifikus célszervekben (a tüdőben, a gasztrointesztinális rendszerben és a lymphoid szövetekben) létrejött lymphocyta szekvesztráció okozza a perifériás T-sejtek számának csökkenését.”

Dr. Jason Wagner (University of Texas Health Science Center) és munkatársai 2020. július 10-én jelentették meg retrospektív vizsgálatuk eredményeit az International Journal of Laboratory Hematology-ban.

A kutatók a 2020. március 1. és május 7. között Houstonban kezelt 57 felnőtt, 58 éves átlagéletkorú beteg adatait nézték át, a betegek 59%-a férfi volt, 32 kg/m²-es átlagos BMI-vel. A vizsgáltak többsége (86%) a kisebbségi népcsoportokhoz (minority) tartozott.

Az elemzésbe vont betegek közül 18-at (31%) kellett intenzíven ápolni, minden második beteg gépi lélegeztetést igényelt és 7 beteg vazopresszorokat is kapott. Az intenzívre bekerült betegek 62%-a felvételkor lymphocytopeniás volt. A lymphycytopenia a kórházi felvétel esélyét (Odss Ratio) 3,40-gyel emelte (P=0,04). A kórházi felvételkor mért 1000 alatti abszolút lymphocyta-szám intenzív kezelés szükségességére és szervi károsodásra (akut vesekárosodásra) utalt. A szerzők szerint tehát a felvételkor végzett abszolút lymophocyta-szám mérés egy igen egyszerű teszt, és jelezheti a betegség súlyosságát. A lymphocytopeniás betegeknél (68%) valószínűbb volt AKI kialakulása, mint a nem lymphopeniásoknál. AKI-t állapítottak meg, ha a szérum kreatinin 48 órán belül 0,3 mg/dl értékkel emelkedett. Ez, és az alacsony lymphocytaszám együttese négyszeresére növelte az AKI kialakulásának kockázatát (OR: 4,29, P=0,01). Az 57 betegből 9-en exitáltak a kórházban.

Ha tehát a betegnél már felvételkor lymphocytopenia észlelhető, nagyobb az esély, hogy a későbbiekben intubálásra és vazopresszorok adására lesz szükség, és az intenzív ápolás tartama meghaladja a 7 napot, a halálozás valószínűsége is nagyobb. Előző vizsgálatokban már kimutatták, hogy a COVID-19-hoz kapcsolódó AKI növeli a mortalitást, de a lymphocyta-számmal való összefüggés eddig nem volt ismert. Dr. Farooq kijelentette, hogy „a COVID-19-es betegek esetén a lymphocytopenia az AKI prognosztikus markerének tekintendő.”

A vizsgálat egyik erénye, hogy könnyen elvégezhető. Az is fontos, hogy a kisebbséghez tartozók aránya magas, viszont az adatok egyetlen közkórházból származnak és viszonylag kicsi az esetszám, ezért a kutatók prospektív vizsgálatokat terveznek.

Dr. E. John Wherry (University of Pennsylvania) kommentárjában érdekesnek tartotta az eredményeket, mondván: egyre több adat szól amellett, hogy a lymphopenia szerepet játszik a COVID-19 kimenetelében. Annak pedig igen nagy klinikai jelentősége lenne, ha kiderülne, hogy a lymphopenia valóban a betegség prognosztikai faktora, és így egyszerű vérteszttel azonosíthatnánk a nagy kockázatnak kitett betegeket. Érdekes lenne megtalálni ennek a csükkent lymphocytaszám okát, és kideríteni, hogy ez a csökkenés közre játszik-e a fertőzés legyőzésének hiányához.

Dr. Brandon M. Henry (Cincinnatti Children’s Hospital Medical Center) szerint nincs semmi meglepő abban, hogy a lymphocyták alapvetően fontosak a SARS-CoV-2 elleni kiegyensúlyozott immunválaszban. A lymphocyták pótlása a COVID-19-es betegek gyógyulásának és túlélésnek kulcsa lehet. Dr. Henry és munkatársai már egy 2020 áprilisban megjelent meta-analízisben rámutattak a hematológiai, biokémiai és immun-biomarker vizsgálatok jelentőségére COVID-19-ben.

Források:

McNamara D. Blood test could signal more severe COVID-19 risk. Medscape Medical News. July 14, 2020.

Wagner J, DuPont A, Larson S, et al. Absolute lymphocyte count is a prognostic marker in COVID 19: a retrospective cohort review. Int J Labor Hematol. Published 10 July 2020.

Henry BM, Santos de Oliveira MH, Benoit S, et al. Hematologic, biochemical and immune biomarker abnormalities associated with severe illness and mortality in coronavirus disease 2019 (COVID-19): a meta-analysis. Clin Chemistry and Lab Med (CCLM). Published online 10 Apr 2020. 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.