hirdetés

Májelégtelenség

Májelégtelenség akkor alakul ki, ha a májállomány jelentős részének súlyos károsodása miatt a szerv többé nem tudja ellátni feladatát. A májelégtelen­ség életveszélyes állapot, azonnali orvosi beavatkozást tesz szükségessé. A májelégtelenség kialakulhat minden átmenet nélkül, rövid időn belül (heveny forma), de gyakoribb, hogy a végállapot fokozatosan előrehaladó, éveken át tartó folyamat eredménye (idült forma).

hirdetés

Mi okozhat májelégtelenséget?

A gyakoribbnak számító idült forma álta­lában májzsugor (cirrózis) talaján alakul ki. Főbb okai (a teljesség igénye nélkül):
B vagy C típusú vírusos májgyulla­dás (hepatitisz B vagy C), esetleg egyéb vírusfertőzés;
alkoholfogyasztás hosszabb távon, nagyobb mennyiségben;
veleszületett hemokromatózis (a kó­rosan nagy mennyiségben felszívódó vas a májban raktározódik);
táplálkozási elégtelenség;
rosszindulatú májdaganat, májáttét;
anyagcsere-betegségek (pl. Wilson-kór, alfa-1-antitripszin-hiány, fruktózintolerancia, galaktozémia stb.);
autoimmun kórképek.

A heveny forma jelentősebb okai:
A, B vagy C típusú vírusos májgyulla­dás, főként gyermekeknél;
bizonyos vényköteles vagy vény nél­kül kapható gyógyszerek, pl. paracetamolt tartalmazó lázcsillapító készítmények, fő­ként túladagolás esetén; néha májelégte­lenséghez vezet pl. doxiciklin, eritromicin, izoniacid vagy nitrofurantoin szedése is;
gombamérgezés;
toxikus vegyületek (pl. szén-tetraklorid, szerves oldószerek, foszforszármazékok);
terhesség (akut terhességi zsírmáj).

Májelégtelenségre utaló tünetek

A májelégtelenség kezdetben sokszor jellegtelen, semmitmondó tünetekkel jelentkezik, melyek májbetegségen kívül számtalan egyéb kórállapotban is előfor­dulhatnak. Ilyen pl. az általános gyenge­ségérzés, levertség, az akaratlan testsúly­csökkenés, a hányinger, hányás, hasmenés.

A májelégtelenség előrehaladásával a tünetek súlyosbodnak, és a tünettan újabb, specifikus tünetekkel is bővül. Ezek közé tartozik előbb a szem kötőhártyájának és a bőrnek a sárgás elszíneződése (sárga­ság), a haskörfogat megnövekedése vagy a fokozott vérzési hajlam (már viszonylag kis erőbehatásra bőr- vagy nyálkahártyavérzé­sek jelentkeznek, a vérzés a szokottnál hos­szabb idő alatt szűnik meg stb.). A mentális állapot hanyatlása megnyilvánulhat aluszé­konyságban, zavartságban, tájékozódási ne­hézségekben vagy kóma jelentkezésében; ezeket együttesen hepatikus enkefalopátia néven jelöli az orvosi nyelv.

Vizsgálatok májelégtelenség gyanújakor

Laboratóriumi vizsgálatok. Sor kerül a tel­jes vérkép vizsgálatára, az alvadási paramé­terek meghatározására, a májenzimek és az epefesték (bilirubin) szintjének mérésére, esetleg vírusszerológiai tesztekre és – a kö­rülményektől függően – egyéb speciális laboratóriumi vizsgálatokra, toxikológiai tesztekre.

Képalkotó vizsgálatok. Ultrahangvizs­gálattal felmérhető a májállomány állapota, kimutathatók a körülírt eltérések (pl. elsőd­leges daganat vagy májáttét), kideríthető, hogy a hasban jelen van-e szabad folyadék (hasvíz, azaz aszcitesz), és ha igen, milyen mennyiségben. Az erek Doppler-ultrahang­vizsgálatával megítélhetők a májat ellátó erek véráramlási viszonyai, detektálhatók az esetleges szűkületek, elzáródások.

A máj anatómiai viszonyainak részlete­sebb elemzésére ad módot a számítógépesrétegvizsgálat (CT) és a mágnesesrezonan­cia-vizsgálat (MRI). Ez utóbbiak különösen akkor jelentenek nagy segítséget, ha a hasi ultrahangvizsgálatot jelentős elhízás vagy nagy mennyiségű hasvíz nehezíti.

A hasi képalkotó vizsgálatokkal egy időben szövetminta vételére (biopsziára) is sor kerülhet részletesebb szövettani elemzés céljából a diagnózis pontosítására. A mintavétel történhet „vakon” is, képal­kotó vizsgálattal történő vezérlés nélkül. Májelégtelenség okozta súlyos véralvadási zavarok jelenlétében a biopszia javallatá­nak felállítása alapos megfontolást kíván.

A koponya CT-vizsgálata hepatikus enkefalopátia eseteiben az agyállomány duzzanatát, vizenyőjét jelezheti. Májelég­telenség okozta enkefalopátia, májkóma eseteiben az elektroenkefalográfia (EEG-vizsgálat) segíthet behatárolni az állapot súlyosságát, mélységét.

A májelégtelenség kezelése

Ha idejében fény derül a májelégtelenség­re és határozott ok mutatható ki a tünetek hátterében, meg kell próbálkozni az oki kezeléssel. A májelégtelenség kezelése minden esetben kórházban történik.

Mérgező anyagok (pl. gyógyszer, gomba) okozta májelégtelenségben az oki kezelés a toxikus anyag mielőbbi el­távolítását (pl. gyomormosás) vagy ha­tásának semlegesítését jelenti. Vírusos májgyulladás okozta májelégtelenségben az alapvető életfunkciók támogatásával (szupportív terápiával) segítik át a beteget az elégtelen májműködés szempontjából kritikus időszakon. Lassan súlyosbodó májelégtelenségben a kezelés célja a még részben működőképes mirigyállomány funkciójának minél további fenntartása, megőrzése.

Amennyiben más módon nem bizto­sítható a máj működése, a beteg májátül­tetésre szorul. A szervátültetések körében a májtranszplantáció ma már rutineljárás­nak számít.

Hepatikus enkefalopátia esetén spe­ciális kezelés (pl. mannitol adása) válhat szükségessé az agyödéma enyhítésére, a koponyán belül uralkodó fokozott nyo­más mérséklésére.

A kezelés során gondot kell fordítani a fokozott vérzési hajlam okozta vérzések kivédésére, vérzés bekövetkeztekor a vér­zésforrás mielőbbi azonosítására, a vérzés megszüntetésére, nagyobb volumenű vér­zéseket követően a vérveszteség pótlására.

A májelégtelenség megelőzése

A májelégtelenség megelőzésének legjobb módja, ha mindent megteszünk a májgyul­ladás megelőzésére, a cirrózis kialakulásá­nak megakadályozására.

Az A és a B típusú májgyulladás meg­előzésére hatásos védőoltás áll rendelke­zésre, melyet különösen azoknak célszerű kérniük, akik foglalkozásuk miatt fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve (pl. egészségügyi dolgozók, gyermekintéz­mények személyzete).

Amikor lehetőség van rá, a májelég­telenség szempontjából kockázatosabb gyógyszerek helyett válasszunk kevésbé veszélyes hatóanyagot tartalmazó ké­szítményeket – ez a vény nélkül kapható gyógyszerekre is igaz.

Alkoholt legfeljebb mértékletesen fo­gyasszunk, kerüljük alkohol és gyógyszerek egyidejű fogyasztását.

A fertőzések továbbadásának megelő­zésében a higiénés szabályok messzemenő betartása a legfontosabb, mindenekelőtt az alapos kézmosás, különösen vérrel tör­ténő érintkezés vagy WC-használat után, élelmiszerekkel végzett munka előtt és köz­ben. Mindenki saját szappant, törülközőt és fogkefét használjon, ugyanis nagyobb a fertőzés veszélye, ha többen osztoznak ezeken.

Gyakori fertőzésforrások a tetoválások és a testékszerek is. Tetoválás készítéséhez vagy testékszer behelyezéséhez válasszunk olyan szolgáltatót, aki megfelelő körülmé­nyek között dolgozik, szigorúan betartja a sterilitási szabályokat.

Törekedjünk a biztonságos szexre, ami elsősorban az óvszer következetes haszná­latát jelenti a nemi érintkezések során.

Kerüljük az illegális drogok használa­tát. Aki nem tud lemondani a kábítószerek okozta élvezetről, semmilyen körülmények között ne használjon másokkal közös tűt, fecskendőt. A biztonság növelését szolgál­ják a ma már sok helyen rendelkezésre álló tűcsereprogramok.

Mérgező anyagokkal végzett munka során tartsuk be a munkavédelmi szabá­lyokat. Viseljünk védőruhát, védőkesztyűt. A bőrre került veszélyes vegyszert hala­déktalanul távolítsuk el bő vizes lemo­sással vagy a szer csomagolásán javasolt módon.

Törekedjünk normális testsúly elérésére és fenntartására. A nagyfokú elhízást ös­szefüggésbe hozzák az ún. nem alkoholos zsírmáj gyakoribb előfordulásával, és ez a betegség is májelégtelenségbe torkollhat.

Kilátások májelégtelenség esetén

A heveny májelégtelenség kimenetele többnyire nem jósolható meg előre, az esetek jelentős hányada halállal végződik. A kilátások javítása szempontjából alapve­tő a minél korábbi felismerés és a mielőbb megkezdett hatásos támogató kezelés, esetleg oki terápia. A prognózis előrejel­zésében alapvető a mentális zavar súlyos­ságának, az esetleges kóma (májkóma) mélységének ismerete.

Általánosságban paracetamoltúladagolás, A típusú májgyulladás vagy terhes­ségi májelégtelenség eseteiben jobbak az életkilátások, a B típusú vagy autoimmun májgyulladás okozta májelégtelenség pe­dig nagyobb halálozási aránnyal társul.

Ez a tájékoztató nem helyettesíti az orvosi kezelést. A betegek számára készített másolatoktól eltekintve felhasználása csak a kiadó írásos hozzájárulása nyomán engedélyezett.

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Cikk[207647] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.