hirdetés

Májtranszplantáció élő donorból felnőtt recipiensbe

Az élő donorból történő májtranszplantációt (living donor liver transplantation – LDLT) 1989-ben vezették be, amikor első ízben végeztek ilyen műtéteket gyermek recipienseken. Az eljárás etikai alapjait már korábban megtárgyalták. Mivel egyre nőtt a különbség a rendelkezésre álló cadaver szervek száma és az egyre hosszabb transzplantációs várólisták között, a transzplantációs közösség arra kényszerült, hogy ne csak gyermekeknél, hanem felnőtteknél is alkalmazzon élő donorból származó graftokat. Amióta az LDLT világszerte bevett gyakorlattá vált a gyermektranszplantációs programokban, ebben az alcsoportban a műtétre váró betegek mortalitása 30%-ról 5% alá csökkent. A kiváló eredmények és a kiforrt műtéti technika lehetővé tette a módszer alkalmazását felnőtteknél is.

Az élő donorból felnőttbe történő májtranszplantációval (adult-to-adult living donor liver transplantation – ALDLT) kapcsolatos első tapasztalatok (többnyire fulmináns májelégtelenség kezelése során) olyan országokból származnak, amelyekben vallási okok miatt nem transzplantáltak halottakból származó szerveket. A nyugati országok közül elsőként egy denveri (Egyesült Államok) munkacsoport számolt be arról, hogy élő donorból származó jobb májlebenyt ültettek át krónikus májbetegekbe. Biztató eredményeiket követően az ALDLT széles körben elterjedt.

Jelenleg az Egyesült Államokban az összes transzplantált máj közel 10%-a származik élő donorból. Európában 1991 októbere óta 675 LDLT-t végeztek (ez az összes májtranszplantáció 2%-a) 116-ból 41 májtranszplantációs központban (35%). A 675 műtét közül 399-et (59%) gyermekeken, 276-ot (41%) pedig felnőtteken végeztek. A meggyőző adatok ellenére értékelni kell objektív módon, hogy milyen mértékben csökkenti az ALDLT a felnőttek májtranszplantációra történő várakozási idejét. Általában csak minden harmadik, májtranszplantációra alkalmas beteg számára akad potenciális donor. Gondos pszichológiai és orvosi vizsgálat után a donorok kevesebb mint 40%-a bizonyul alkalmasnak.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Christoph E. Broelsch, Andrea Frilling, Giuliano Testa és Massimo Malago
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.