hirdetés

Mandrola doktor Top 10 kardiológiai története 2015-ben

Dr. John Mandrola szív-elektrofiziológusként dolgozik a Kentucky állambeli Louisville-ben, írásai népszerű weboldalakon jelennek meg rendszeresen. Szabadidejében vagy biciklizik, vagy tanul.

hirdetés

1. A PCSK9-gátlók bekerültek a gyógyításba. Az LDL-koleszterin-szintet drámaian csökkentő evolocumab és alirocumab injekciók vajon ritkítják-e az infarktusok, agyvérzések, halálozások gyakoriságát? Eddig alig 2 éves követésükről számoltak be – az LDL-koleszterin csökkentése élethossziglani feladat. Nem ismerjük a költség-haszon arányt sem. Ha a FOURIER tanulmány csak kis hasznot mutat ki 2017-ben, egy csomó pénz veszett el. Egy kivétel lehet: a familiáris hiperkoleszterinémiások nyernek vele.
2. A SPRINT ad, de nem ingyen. A vérnyomás a nagy kockázatú, idősebb betegek esetében 140 vagy 120 Hgmm alá csökkentendő? A tanulmányt megszakították, mivel a kevésbé erélyesen kezelt ágon több volt a kardiális esemény. Ám az intenzívebb kezelésnek is megvan az ára: több gyógyszert kell beszedni, több a kollapszus, az akut veseelégtelenség, az elektroliteltérés.
3. Kávé- és koleszterinfogyasztás: a megszorítás lazult. Az 1970-es álláspont a napi kalóriabevitel 30%-a alá javasolta csökkenteni a zsírok és 10% alá a telített zsírsavak fogyasztását. Egy új, 570 oldalas javaslat megerősíti hogy fogyasszunk több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, diót, halat – és kevesebb finomított cukrot és transz zsírt. Egyetértés alakult ki, hogy a finomított cukor betegséget idézhet elő, és fogyasztásának csökkentésére például adóemelést is mérlegelnek.
4. A pitvafibrilláció kezelésében visszatérünk az alapokhoz. A STAR-AF 2 tanulmány meglepett többeket: a pulmonális vénák izolálásán túl további abláció nem indokolt. A LEGACY és a CARDIO-FIT tanulmány azt erősítette meg, hogy a testsúlycsökkentés, a fittség javítása hatásos antiaritmiás beavatkozás, az ARREST-AF Substrate tanulmány pedig kimutatta, hogy a kockázati tényezőkre irányuló beavatkozás javítja a pitvar elektromos és szerkezeti jellemzőit.
5. Az SGLT-2-gátlók imponálóak, de kétségeink még maradtak. Az EMPA-REG Outcome vizsgálatot viharos tetszéssel fogadták, mivel az empagliflozin csökkentette a cukorbetegek halálozását. Azt azonban még nem tudjuk, hogyan… Az FDA a ketoacidózis és a csonttörések fokozott veszélyére figyelmeztet.
6. A NOAC-antidótumok mérséklik aggodalmainkat. A warfarint helyettesítő alvadásgátlók kipróbálása több mint hetvenezer betegen történt. Csökkent a halálozások száma – de a „mi lesz, ha vérzik a beteg” félelem él. Megkönnyebbülést hozott az év: a dabigatran hatását az idarucizumab, az apixabanét és a rivaroxabanét a Xa faktor működését visszaállító andexanet alfa függeszti fel.
7. A ritmusszabályozóknál a gordiuszi csomó átvágva. Mind a NanoStim, mind a Medtronic kínálatában piacra került a drót nélküli pacing készülék. A combba építhető be. Lehet, hogy 5 év múlva szubkután ICD generátorral kombinálják?
8. Áttörés nem a szívben, hanem az agyban. A stroke-ot elszenvedettek endovaszkuláris kezelése önmagában vagy szöveti plazminogénaktivátorral (tPA) együtt sikeres a gyorsabb beavatkozás, az újabb, visszavonható stentek használata és amiatt, hogy a nagyobb erek elzáródása esetén is alkalmazzák. Öt tanulmány szól e siker mellett.
9. A bridging elhagyása mellett szól az a tény, hogy a vérzés 17-szer gyakoribb az invazív beavatkozást megelőző „áthidaló” alvadásgátlás alkalmazásakor. A BRIDGE tanulmányban a trombózisra nagy hajlamú mechanikus szívbillentyűs és stroke-os betegek kivételével elhagyták az antikoaguláns adását a műtétek előtt.
10. Mandrola doktor tizedik pontja a belorvosok működésének újraengedélyezése körüli kérdésről szól.

Forrás: Medscape

 

Dr. A. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.