hirdetés

Már a 3 éves gyermek is felülbírálja a felnőttek utasításait

Már az egészen kisgyermek is tisztában van vele, hogy nem igaz az a tézis, miszerint a felnőttek mindent jobban tudnak. Ilyen esetekben figyelmen kívül hagyják a felnőtt nem célravezető utasítását, és a maguk feje után találják meg a hasznosabb megoldást az adott helyzetre.

hirdetés

A fenti meglepő kijelentés az Amerikai Pszichiátriai Társaság által nyilvánosságra hozott friss kutatás alapján hangzott el. A gyermekek esetenként akár meg is próbálhatják figyelmeztetni is a felnőtteket, ha azok valami kontraproduktív dolgot csinálnak éppen, például egy üres zsírkrétás dobozért nyúlnak, amikor rajzolni készülnek, vagy hideg időben nedves pulóvert akarnak felvenni – írja a Developmental Psychology című lapban megjelent cikk.

„Vizsgálataink azt jelzik, hogy a 3 éves gyermekek többsége már képes felismerni, ha a felnőttek nem a legjobb döntést hozzák meg egy helyzetben, és ilyenkor a gyermekek úgy döntenek, hogy más módon segítenek a felnőtteknek – mondja a közlemény másik szerzője, Kristina R. Olson, a Yale Egyetem kutatója. − Ezen túlmenően azt is megállapítottuk, hogy már a nagyon kisgyermekek is motiváltak arra, hogy beavatkozzanak, ha úgy látják, hogy a másik ember valamit rosszul csinál.”

Három kísérletet végeztek, melyek közül az elsőben a felnőtt arra kérte a 3 éves gyermeket, hogy segítsen neki egy egyszerű feladat végrehajtásában, például valami feljegyzésében vagy egy telefonhívás lebonyolításában, de „véletlenül” egy kiszáradt tollért vagy egy játéktelefonért küldte a gyermeket. A feladatra megkért gyermekek csaknem kivétel nélkül figyelmen kívül hagyták az eredeti kérést, ehelyett a feladatra alkalmas tárgyat, például egy használható tollat vagy egy igazi telefonkészüléket vittek oda a felnőttnek. Ha viszont a felnőtt egy használható tárgyért küldte a gyermeket, akkor szinte minden gyermek engedelmeskedett az utasításnak. A gyermekek ugyanakkor nem tesznek különbséget a funkcionális és diszfunkcionális tárgyak között azokban az esetekben, amikor mindkettő alkalmas arra, amire a felnőtt használni akarja azt. Például a játéktelefont is hajlandók odavinni, ha a felnőtt azt mondja, hogy papírnehezéknek akarja használni.

A három kísérletből álló sorozatban 58 gyermek (ezen belül 30 lány) vett részt, akiket szüleik vittek el a Yale Egyetem kutatólaboratóriumába. A kísérletek zömében a gyermekeknek négy tárgypárból (egy funkcionáló és egy nem funkcionáló tárgyból) kellett választaniuk: valódi telefon és játéktelefon; ép pohár és lyukas pohár; valódi kalapács és gumiból készült játékkalapács; kiszáradt és írásra alkalmas szövegkiemelő toll.

A másik kísérletben a vizsgálatot végző felnőtt ezt mondta: „Ideadnád nekem azt a poharat, hogy töltsek bele egy kis vizet?” Majd az esetek felében a törött pohárra, míg a másik felében az ép pohárra mutatott. A felnőtt nem tett semmilyen megjegyzést az adott tárgyra, így a gyermeken múlt, hogy észrevegye, hogy a pohár sérült.

„Úgy tűnik, hogy a gyermekek már nagyon korán felismerik, hogy ha segíteni akarnak a másiknak, akkor ez néha azt jelenti, hogy inkább a kérés végső céljára kell figyelemmel lenniük, mintsem az adott kérés pontos tartalmára – mondja Olson. – A mostani vizsgálat azt illusztrálja, hogy a gyermekek már első éveikben igen kifinomultan értelmezik a segítség fogalmát.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.