hirdetés

Már kevésbé depressziósak az amerikaiak

Az Egyesült Államok 50 év feletti lakossága körében csökkent a depresszió előfordulása – állapította meg a University of Michigan Health System friss kutatása.

hirdetés

Az 1998 és 2008 közötti időszakban az idős korosztályok többségében, különösen a legöregebbek között csökkent a súlyos depresszió előfordulása, akiknél egyébként is a legnagyobb az esély a betegség kialakulására – állítják a tanulmány szerzői. Ezzel szemben a középkorúak (55−59 évesek) körében az utóbbi években gyakoribbá vált a depresszió.

A reprezentatív országos felmérés eredményeit a Journal of General Internal Medicine című lapban hozták nyilvánosságra. „Az utóbbi évtizedben a depresszió előfordulásának szignifikáns csökkenését észleltük az időskorúak körében, és további kutatások szükségesek annak tisztázására, hogy ebben szerepe lehet-e a jobb terápiás módszereknek – hangsúlyozza Kara Zivin pszichiáter adjunktus, a tanulmány egyik szerzője. – A jelentős előrelépések ellenére a populáció nagy hányada továbbra is súlyos depressziós tünetektől szenved, ezért további erőfeszítéseket kell tennünk, hogy e betegcsoport megfelelő kezeléshez jusson.”

Az időskori depresszió nagy közegészségügyi problémát jelent, mivel a kutatások azt jelzik, hogy nagyobb a depresszió esélye az élet késői szakaszában, amikor az érintettnek szembesülnie kell szerettei elveszítésével, a társadalmi elszigetelődéssel, az egészségi problémákkal vagy az anyagi helyzet megváltozásával. A mostani vizsgálat azonban némi javulást jelez ezen a téren és azt mutatja, hogy a depressziós tünetek súlyossága leginkább a 80 és 84 év közöttiek körében csökkent. Az 55 és 59 év közötti korosztályban ugyanakkor fokozódott a depresszió problémája – és éppen ez az életkor, melyet nagy kockázatúként tartanak számon.

„Nem világos, hogy arról van-e szó, hogy eltolódás következett be, mely miatt a betegebb populáció nem jut megfelelő kezeléshez, vagy valami más magyarázata van a jelenségnek” – mondja Zivin. A kutatók a Health and Retirement Study adatait dolgozták fel, mely az idősebb amerikai populáció országosan reprezentatív mintáját ölelte fel.

„Örömmel látjuk a depressziós tünetek tekintetében az Egyesült Államokban tapasztalható javulást, ami valószínűleg a jobb diagnosztikával és terápiával magyarázható. Reméljük, hogy adataink rávilágítanak a felismerés és kezelés fontosságára, és további eredményeket érhetünk el a depresszió kimenetelének javításában” – zárja eredményeik ismertetését a rangidős szerző, Sandeep Vijan belgyógyász docens.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.