hirdetés

Második primer daganatok fej-nyaki laphámrákban

Egy új vizsgálat eredményei szerint primer fej nyaki laphámkarcinoma után növekszik a második primer malignus neoplázia kialakulásának kockázata.

hirdetés

A fej-nyaki laphámrákokat (HNSCC) túlélő betegek körében a második primer malignus neopláziák (SPMN) okozzák a legtöbb halálesetet. Az orofaringeális laphámrákok jelentős kockázati tényezői a HPV-vírusfertőzés és a dohányzás/alkohol fogyasztás, és eltérő mértékű a második primer daganatok keletkezésének kockázata és gyakorisága aszerint, hogy az első primer daganat kialakulása a dohányzással/alkoholfogyasztással, vagy a HPV-vírusfertőzéssel hozható összefüggésbe.

Bár a dohányzás visszaszorulása miatt az utóbbi három évtizedben a HPV-vírussal összefüggésbe hozható HNSCC-k jobban (225%-kal ) növekedtek, mint a dohányzással összefüggésbe hozható HNSCC-s esetek, de a fej-nyaki laphámkarcinomában szenvedő betegek között még mindig magasabb a második primer malignus neoplázia (SPMN) keletkezésének kockázata. Ez arra utal, hogy fej-nyaki daganatos betegségben a második daganatok keletkezését a dohányzás indíthatja el (azaz lehet, hogy a dohányzás a „driver”).”

Már számos előző megfigyelésben igazolódott, hogy fej-nyaki laphámrákos betegeknél gyakran jelenik meg második fej-nyaki-, tüdő-, vagy nyelőcsődaganat, de eddig nem vizsgálták, hogy a második tumor milyen etiológiájú elsődleges HNSCC esetén jelenik meg, és milyen lokalizációban. Dr. Eric Adjei Boakye (Saint Louis University Center for Health Oucomes Research in Missouri) és csapata ezért a National Cancer Institute Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) 18 adatbázisából azt próbálták megállapítani, hogy mennyi a második tumor (SPMN) kockázata a HPV-hez társuló illetve a nem HPV-vel társuló fej-nyaki daganatok (HNSCC) esetén.

Az adatbázisokban talált 109.512 primer fej-nyaki laphámrákos beteg 12,3%-nál jelent meg második malignus daganat (SPMN), mégpedig 9,6%-ban első, feltételezhetően HPV-hez társuló fej-nyaki laphámrák után, és 14,0%-ban a HPV-hez nem társuló primer fej-nyaki laphámrák után. Ez az átlagos népességhez képest 2,07-szeresére növekedett kockázatot jelent, azaz 10.000 beteg/évenként 164,3-mal több rákos megbetegedés kialakulását. Szignifikánsan magasabb volt a kockázat és a kockázat abszolút értéke is a nem HPV-hez társuló HNSCC-k esetén (2,16-szorosára növekedett kockázat, 10.000 beteg/évenként 193,9 –del több eset), mint a HPV-hez társuló fej-nyaki laphámrákok esetén (88%-kal emelkedett kockázat, azaz 10.000 beteg/évenként 116,1 extra eset keletkezett).

A kutatók a fenti adatok alapján megállapították, hogy „a potenciálisan HPV-hez társuló HNSCC-k esetén észlelhető alacsonyabb relatív kockázat és kevesebb abszolút extra eset arra utal, hogy a HPV-pozitív fej-nyaki daganatokban jobb a prognózis.” Mindkét típusú HNSCC-ben a legtöbb második daganat a tüdőben és a bronchusokban, majd sorrendben a nyelvben, a fogínyben, egyéb szájüregi területeken, illetve a nyelőcsőben keletkezik. Mindkét típusban megnövekszik a pajzsmirigyrákok kockázata, a nem HPV-vel összefüggő HNSCC-k esetén magasabb a kolorektális daganatok, a máj- és gyomordaganatok, valamint a húgyhólyagdaganatok megjelenése.

Az eredmények szerint sohasem késő a dohányzás abbahagyása, ugyanis a jelek szerint a dohányzás nem csak az első, hanem a második - esetleg a további - primer daganatok keletkezéséhez is hozzájárul. A dohányzásról való leszoktatás általában (és nemcsak a daganatos betegek esetén) költséghatékonyan csökkenthetné a népességben keletkező fej-nyaki rákok gyakoriságát.

Sajnos, a SEER-ből vett adatok nem tartalmazták a dohányzási adatokat, sem a HPV-státuszt. Ezért a szerzők utólag, az anatómiai elhelyezkedés alapján állapítottuk meg a HPV-vel valószínűsíthető összefüggést, amit emiatt - saját értékelésük szerint - feltehetően  túlbecsültek. Arról nem is beszélve, hogy a HPV-s beteg is dohányozhat, vagy fordítva. A primer HNSCC-n átesett betegek gyakori monitorozása szükséges a gyakran kialakuló második daganat miatt.  

 

Forrás: JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.