hirdetés

Mediterrán étrend és fogamzóképesség

Növeli a lombikbébi program sikerességét, ha az anya mediterrán étrendet követ.

hirdetés

Ismert, hogy az egészséges étrend követése általánosságban is segíti a teherbeesést. Most egy kis esetszámú görög vizsgálat azt bizonyította, hogy a mediterrán étrend mesterséges megtermékenyítés (IVF, in vitro fertizilation) esetén is kedvező hatású, követésével jelentősen emelkedik a teherbeesés valószínűsége és az élő baba megszületésének esélye.

A görög kutatók szerint ez a megállapítás olyan 35 év alatti nőkre vonatkozik, akik már a kezelés megkezdése előtt 6 hónappal egészségesen táplálkoznak.

A mediterrán étrend jellegzetesen sok zöldséget, gyümölcsöt, babot, lencsét, teljes kiőrlésű gabonákat, olivaolajat, olajos halakat, sok tejterméket és kevés húst tartalmaz. Az ilyen típusú étrendet leginkább a mediterrán országokban (Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Görögország) lehet könnyen betartani. Egyébként jól ismert, hogy ez a típusú táplálkozás bizonyos mértékig véd a kardiovaszkuláris betegségek ellen és meghosszabbítja az életet.

A Harakopio Egyetem (Athén) görög kutatói olyan 244, nem túlsúlyos, 22 és 41 év közötti asszonnyal töltettek ki kérdőíveket, akik éppen elkezdték a lombikbébi program első ciklusát. A résztvevőknek pontosan meg kellett nevezni a kezelés megkezdése előtti 6 hónap során rendszeresen fogyasztott ételeiket.

A beérkezett válaszokat 0-től 55-ig pontozták: az utóbbi magasabb pontszámok a mediterrán étrend betartásának, illetve követésének mértékét jelölték a program megkezdése előtti fél évben. A kapott pontszámok alapján három csoportot alakítottak ki, és úgy találták, hogy a legmagasabb pontokkal rendelkezők 50%-ánál sikeres terhesség következett be, míg a legalacsonyabb pontértékeket kapott hölgyek csoportjában az IVF csak 29%-ban volt eredményes. Ugyanezt figyelték meg a születéseknél is: míg a legmagasabb pontértékeket kapottak csoportjában az élve születések aránya 48,8% volt, addig a mediterrán étrendet legkevésbé követők esetén ez csak 26,6%-ot ért el. A 35 év alatti asszonyoknál minden 5 ponttal magasabb érték kb. 2,7-szeresével növelte a sikeres terhesség és élve születés arányát, viszont 35 éves kor fölött a magasabb pontok előnye már nem mutatkozott – talán a hormonális változások és a kevesebb petesejt elfedte a mediterrán étrend kedvező hatásait.

A tanulmány szerzői szerint a zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű gabonákban magasabb arányban található antioxidánsok a kedvező hatás okai. Megállapításuk szerint további vizsgálatok szükségesek a táplálkozás és a reproduktív képesség összefüggéseinek vizsgálatára, melynek eredményeként ki lehetne alakítani táplálkozási javaslatokat is a fertilitási kezelésekben résztvevő asszonyok számára.

Prof. Dr. Nick Macklon (London’s Women Clinic) kommentárt fűzött az eredményekhez: „a már ismert megállapításokhoz újabb adatokat kaptunk, de az előző, hasonló méretű vizsgálatokhoz képest nincs újdonság. A tanulmány viszont arra jó volt, hogy ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a mediterrán táplálkozás egyes elemei általában egészségesebbek, és egyben segítik a fogamzóképességet is”.

 

Forrás: Medscape Medical News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.