hirdetés
hirdetés

Még mindig sok a dohányos

Bár fokozatosan csökken a dohányzók száma az USA-ban, de nagy erőfeszítést tesznek a dohányzás további visszaszorítására.

hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államokban folyamatosan csökken a dohányosok száma, ennek megfelelően csökken a dohányzással összefüggő daganatos-, különösen a tüdődaganatos halálozás aránya.

A National Health Interview Survey 2016-os adatainak feldolgozása mutatta, hogy 2005-höz képest 5%-kal csökkent a cigarettázó emberek száma, ugyanebben az időszakban 50,8%-ról 59,0%-ra nőtt a leszokó (elsősorban a 25-44 éves) felnőttek aránya. A rossz hír az, hogy 2016-ban még mindig 37,8 millió ember (a lakosság 15,5%-a) dohányzik, igaz, a 2005-ös 45,1 millióval (20,9%) szemben. A napi 10 cigarettánál kevesebbet fogyasztók aránya 16,4%-ról 25%-ra emelkedett.

Az is kiderült, hogy a dohányosoknak csak 5%-a vesz igénybe a leszokást segítő tanácsadást vagy gyógyszeres segítséget. A 25 és 64 év közötti életkorban főleg a férfiak, az alulképzettek, és a szegények dohányoznak, de sok dohányos van az őslakosok, a mozgáskorlátozottak, a betegbiztosítás nélküliek, a leszbikusok, a melegek, és a biszexuálisok körében, valamint a déli-, vagy a középnyugati államokban élők között.

A dohányzás abbahagyásához – és a dohányzással összefüggő daganatos betegségek csökkentéséhez - nagyban hozzájárul a dohánytermékek árának emelése, a közösségi terekben, intézményekben történő dohányzás törvényi tiltása, a könnyen hozzáférhető tanácsadási szolgáltatás, az erőteljes dohányzás-ellenes reklámok és a széleskörű felvilágosító tevékenység. A legújabb statisztikai adatok szerint 1991 és 2015 között 26%-kal csökkent a daganatos halálozás, melyek közül kiemelendő a férfiak tüdőrákos halálozásának 45%-os csökkenése. Ennek ellenére Dr. Otis W.Brawley (az American Cancer Society vezetőorvosa) szerint a dohányzás ma is a rákhalálozás vezető oka, 10 daganatban elhunyt személy közül 3-nak a haláláért tehető felelőssé.

A „Healthy People 2020” mozgalom meghirdette, hogy az Egyesült Államokban 2020-ra a népesség 12% alá kell szorítani a dohányosok számát.

A statisztikák szerint 2005-ben átlagosan napi 17 cigarettát, 2016-ban már csak napi 14 cigarettát szívtak el a dohányosok. A napi 20-29 cigarettát elszívók aránya 2005 és 2016 között 34,9%-ról 28,4%-ra esett vissza. Dr. Corinne Graffunder (a CDC-ben az Office on Smoking and Health igazgatója) szerint jó hír, hogy a dohányosok száma és az általuk naponta elszívott cigaretták száma is csökken, de sajnos a dohányzás nem egyforma mértékben csökken a különféle népcsoportok körében.

Probléma az is, hogy a dohányosok nagy része nem jut el orvoshoz, vagy orvosa nem tudja, hogy dohányzik, így csak közel 60%-uk az, akinek kifejezetten javasolják a leszokást, és csak  30%-uk kap ehhez életvezetési és gyógyszeres segítséget. Az MD Anderson Intézetben egy 10-12 hetes Tobacco Cessation Program keretében szoktatják le a betegeket, és a program kb. 50%-ban sikeres. Az intenzív tanácsadás és proaktív gyógyszeres kezelés mellett gyakran pszichiátriai betegségeket, pl. depressziót, szorongást, álmatlanságot is kezelniük kell.

Általában a kombinált kezelések hatásosabbak (buproprion és vareniciklin) de jó eséllyel vethetőek be a nikotin-tapaszok és rágótabletták, cukorkák. Külön érdekesség volt, hogy azoknál a dohányosoknál, akik képesek voltak lecsökkenteni a napi adagjukat, de nem tudták végleg abbahagyni a dohányzást, a vareniciklin adag napi 2 mg-ról 3 mg-ra való emelése segítette a végleges leszokást. A betegeket 3 havonként telefonon is kontrollálják.   

 

Forrás: Medscape Medical News > Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.