hirdetés

Megint népszerű az otthonszülés az USA-ban

A korábbi 14 éven át tartó csökkenést követően 2004 és 2009 között 29 százalékkal emelkedett az otthonszülések száma az Egyesült Államokban, és ezzel az eddigi legmagasabb szintre emelkedett azóta, hogy megkezdődött az erre vonatkozó adatgyűjtés 1989-ben. 

hirdetés

Jóllehet ez meredek emelkedésnek tűnik, az amerikai nők közül azonban még így is kevesen választják a szülés e formáját: 2004-ben az otthonszülések aránya 0,56 százalék volt, ami 2009-re 0,72 százalékig emelkedett. Az erre vonatkozó legfrissebb statisztika e hónapban jelent meg a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) honlapján http://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db84.htm.

Az otthonszülés népszerűségének növekedése az egész országban megfigyelhető, de ezen belül nagy szórások mutatkoznak az egyes államokban. Ennek feltehetőleg a törvényi szabályozás és a bábai gyakorlat különbözősége az oka. Ezen túlmenően jelentős szerepet játszik a különbségekben az etnikai hovatartozás is: a leginkább szembetűnő − 36 százalékos − emelkedést a nem spanyol ajkú fehér nők körében regisztrálták. Ebben a csoportban minden 90. szülés otthon zajlik, ami körülbelül 3-5-szöröse a más etnikai csoportban dokumentált értékeknek.

A nők gyakran azért választják a kórház helyett az otthonukat a szülés helyszínéül, mert eszközös beavatkozások nélkül, ismerős környezetben, a családtagokkal és a barátokkal körülvéve akarják világra hozni gyermeküket. Emellett szerepet játszanak a döntésben kulturális és vallási szempontok, a vidéki régiókban a szállítás nehézkessége, valamint a kórházi szülés magas ára is (az otthonszülés körülbelül harmad annyiba kerül, mint a kórházi szülés).

A jelentés szerint az otthonszülés elsősorban a már több gyereket nevelő, 35 év feletti nők körében a legnépszerűbb. Kiderül az is, hogy az otthonszülést választó nőknél kevesebb kockázati tényező áll fenn, mint a kórházban szülő nők esetében. A kórházi szülésekkel szemben, kevesebb tizenéves és hajadon szül otthon, és az otthonszülések esetében kevesebb a koraszülés, a kis születési súly és az ikerszülés.

Az otthonszülések számának emelkedése hátterében a szerzők egyik okként feltételezik, hogy a bábák és a szülésnél segédkező egyéb személyek a korábbinál jobban képesek felmérni, hogy melyik nőnél kell kevesebb szövődményre számítani az otthonszülés kapcsán.

A kutatások szerint az otthonszülések zöme tervezett vagy szándékos: 26 állam − az otthonszülések 50 százalékát lefedő − adatai szerint 2009-ben az otthonszülések 87 százaléka tervezett volt.

Az amerikai szülész-nőgyógyászok szakmai szervezet (American College of Obstetricians and Gynecologists, ACOG) nem támogatja a tervezett otthonszülést, mert álláspontja szerint „a kórházak és a szülészeti centrumok kínálják a legbiztonságosabb helyszínt a szüléshez”. A szülészeti gyakorlatot vizsgáló tanács (Committee on Obstetric Practice) azonban azt mondta ki 2011-ben, hogy „tiszteletben tartja a nők jogát arra, hogy megfelelő információk birtokában felelősséggel dönthessenek a szülésről”, illetve hogy az otthonszülést fontolgató nőket tájékoztatni kell a kockázatokról és az előnyökről. Különös hangsúllyal azt kell számukra elmondani, hogy bár a kockázat csekély, de a legfrissebb bizonyítékok azt jelzik, hogy „a tervezett otthonszülések kapcsán 2-3-szorosára emelkedik az újszülöttkori halálozás kockázata a kórházi szülésekhez képest”.

hirdetés
Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.