hirdetés

Meglévő gyógyszerek új indikációkra

Már engedéllyel rendelkező gyógyszerek új indikációinak megtalálását gyorsíthatja fel egy új szoftver, a beteg egyedi genetikai kockázatai alapján, elsőként a 2-es típusú cukorbetegség és az obezitás területén.

hirdetés

Ausztrália Új-Dél Wales tartományában, a University of Newcastle orvostudományi tanszékén dolgozott az a két kutató, akik egy forradalminak tartott ötletet megvalósítva megalapították a PolygenRx spin-off céget, és jelenleg klinikai vizsgálatok indításához keresnek finanszírozókat. A kutatók ötlete az volt, hogy az egyes biokémiai folyamatokban részt vevő gének feltérképezésével, szerepük megállapításával megtalálhatók azok a már engedélyezett készítmények, hatóanyagok, amelyek hasznosak lehetnek az adott betegség, állapot kezelésében, bár engedélyük teljesen más indikációkra szól. Dr. William Reay (a statisztikus genetika szakértője) és Murray Cairns (a molekuláris biológia és genetika professzora) egy olyan szoftvert hozott létre, amely a beteg saját genetikai információi alapján emeli ki azokat a poligénes meghatározottságú (esetenként több száz vagy ezer gént érintő) biokémiai útvonalakat, amelyeken keresztül az adott betegség támadható, ezért módszerüket genetikai információkon alapuló precíziós orvoslásnak keresztelték el. A több százezer beteg genetikai információnak felhasználásával készült szoftver az adott betegségben szenvedő több millió génkombináció gyakoriságának feltérképezésével találja meg a potenciálisan alkalmazható hatóanyagot, ennek valószínűségének meghatározásához pedig egy PES (pharmagenic enrichment score) névre keresztelt pontszámot rendel hozzá, így a találatok egyezése alapján az adott betegnél feltételezhetően hatásos készítmények sorba rendezhetők.

A kutatók szerint a módszer gyakorlatilag bármilyen poligénes meghatározottságú állapot, betegség esetén alkalmazható, első közelítésben azonban a 2-es típusú cukorbetegség és az obezitás genetikai kockázati tényezőit vizsgálva kerestek új célra felhasználható készítményeket. Eredményeiket a World Obesity Federation idei rendezvényén, az International Congress on Obesity 2022 (ICO) Melbourne-ben tartott szimpóziumán ismertették. A genetikai elemzés során a kutatók a 2-es típusú cukorbetegség esetében négy olyan útvonalat azonosítottak, amelyre ható gyógyszerek már léteznek, illetve az obezitás esetében öt ilyen útvonalat sikerült meghatározni. A szoftver az alábbi gyógyszereket azonosította, mint már engedéllyel rendelkező és potenciálisan hatásos készítményeket:

  • Palbociklib (Ibrance, Pfizer, HER2-negatív mellrák kezelésére használják) és a szívglikozidok (szívelégtelenség és szívritmuszavarok kezelésére használják) átcsoportosíthatók a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére.
  • A baklofén (izomlazító) és a karfilzomib (Kyprolis, Onyx Pharmaceuticals, kemoterápiás szer mielóma multiplex kezelésére) potenciálisan felhasználható az obezitás kezelésére.
  • A fosztamatinib (Tavlesse, Rigel Pharmaceuticals, trombocitopénia kezelésére használatos), a szukralfát (gyomorfekély kezelésére) és a regorafenib (Stivarga, Bayer Pharma AG, többféle ráktípus kezelésére) felhasználható a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kezelésére.

A kutatók szerint a baklofen és a szukralfát még kedvező biztonságossági profillal is rendelkezne az új indikációban.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Drug Repurposing 'Fast Track' to New Medicines for Obesity, Diabetes

Using genetics to identify drug targets and match individuals with medication

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.