hirdetés

Megnövelt vízbevitel krónikus vesebetegségben

Egy tanulmány szerint a vizbevitel 0,6 literrel való emelésének nincs feltétlenül pozitív hatása a krónikus vesebetegek egyre romló vesefunkcióira. 

hirdetés

Sokszor halljuk, hogy fokozni kell a folyadékbevitelt, pontosabban sok vizet kell inni, hogy a vesék jól „át legyenek mosva”. Régebbi megfigyeléses vizsgálatok is arra utaltak, hogy a fokozott napi vízbevitel javít a vesefunkciókon. A JAMA-ban most megjelent Chronic Kidney Disease Water Intake Trial (CKD WIT) vizsgálatban kanadai kutatók arra kívántak választ kapni, hogy a fokozott vízbevitel valóban változtat-e a krónikus vesebetegségben szenvedő betegek vesefunkciós értékein.

A vizsgálatot 2013 és 2017 között Ontario tartományban, Kanadában végezték kilenc centrum betegein. Az összes betegnek harmadik stádiumú krónikus vesebetegsége volt: eGFR-jük átlagosan 43 ml/min/1,73 testfelület m² volt, mikro-vagy makroalbuminuriában szenvedtek (átlagosan 123 mg/nap), 24 órás vizeletük mennyisége nem érte el a 3 litert. Két csoportra osztották a betegeket: 316 betegnek a fokozott vízbevitelt írtak elő („hidrációs” csoport), 315 betegtől azt kérték, hogy az eddig szokásos napi folyadékbevitellel éljenek.

A vizsgálat elsődleges végpontjának a vizsgálat kiindulása és a 12. hónapja közötti eGFR változást tekintették. A másodlagos végpontot a plazma copeptin (a vasopressin markere) koncentráció változása, a kreatinin clearance változása, a 24 órás vizelet-albumin értékek változásai, és a beteg egészségi állapotának változásai jelentették (ez a betegek egy 0-tól 10-ig tartó szubjektív skála segítségével értékelték). A 631 randomizált beteg átlagos életkora 65,0 év volt, 63,4%.uk volt a férfi. A hidrációs csoportban 5, a kontroll csoportban 7 beteg halt meg a vizsgálat ideje alatt.. A megmaradt 619 beteg közül 590 túlélőt lehetett legalább egy évig követni (95%). A hidrációs csoportban a 24 óra alatt ürített vizelet mennyisége 0,6 literrel haladta meg a kontroll csoportban mérhető értéket (95%CI 0,5-0,7, P<0,001). 

Az elsődleges végpont (az eGFR változás) a következőképpen alakult: a hidrációs csoportban 12 hónap múlva 2,2 ml/min/1,73m²-rel, a kontroll csoportban 1,9 ml/min/1,73m²-el csökkent az eGFR értéke, a különbség azonban nem volt szignifikáns (igazított értékben P=0,74). Mint az várható volt, a vizelet ozmolaritása drámai módon csökkent a hidrációs betegek csoportjában. Érdekes módon statisztikailag szignifikáns változás következett be a kreatinin clearance-ben, ami a tubulusokon átáramló nagyobb vizeletmennyiségnek köszönhető (3,6 ml/min/1,73m², 95%CI 0,8-6,4, P=0,01).  A beteg által tapasztalt egészségi állapot csak minimálisan változott (0,2 pont, 95%CI -03-tól 0,3-ig, P=0,22).

A vizsgálat során biztonságossági probléma nem merült fel. A hidrációs csoportban 3 betegnél alakult ki jelentős hiponatrémia, a kontrollcsoportban csak egy esetben. A hidrációs csoportban észlelt három hiponatrémia spontán rendbejött. A szerzők sem igazán értik, hogy miért nem statisztikailag szignifikáns különbséget a két betegcsoport között. Úgy vélik, talán a napi 0,6 liternél többel kellett volna emelni a hidrációs csoport vízbevitelét. Felmerült az is, hogy talán a viszonylag kis betegszám, miatt hiányzott a klinikai különbségeket igazoló statisztikai erő, és végül azt is lehetségesnek tartják, hogy bár a fokozott vízbevitel csökkentette a vasopressin szintet, de ez nem befolyásolta lényegesen a vesefunkciót (plazma copeptin -02,2 pmol/l, 95%CI -3,9-től -0,5, P=0,01).

A tanulmány szerint a vizeletbevitel 0,6 literrel való emelésének nincs feltétlenül pozitív hatása a krónikus vesebetegek egyre romló vesefunkcióira. Ami sajnálatos tény, hiszen a fokozott vízbevitel egy egyszerű, veszélytelen beavatkozás lehetne egy igen széles körben elterjedt probléma javítására. Sajnos e tanulmány alapján a fokozott vízbevitel jelenleg nem sorolható a krónikus vesebetegséget lassító gyógymódok közé. 

 

Forrás:

1. Medscape Nephrology > Szczech on Nephrology

2. JAMA 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.