hirdetés

Megtorpant donanemab Alzheimer-kórra engedélyezése

Az eddigi klinikai vizsgálatokban kiértékelt betegek alacsony száma miatt az FDA nem hagyta jóvá a donanemab gyorsított engedélyezését.

hirdetés

Az Indianapolis székhelyű Eli Lilly január 19-én jelentette be, hogy hiánypótlásra való felszólítást kapott az amerikai gyógyszerügyi hatóságtól (FDA) az Alzheimer-kór kezelésében vizsgált donanemab hatóanyag gyorsított engedélyeztetésére (accelerated approval) vonatkozó kérelme tekintetében. Az FDA a gyógyszerfejlesztők rémálmának számító felszólítást (CRL, Complete Response Letter), így a gyorsított engedélyezés elutasítását arra alapozva adta ki, hogy a kérelem alapjául szolgáló fázis II. klinikai vizsgálatban túl kevés olyan beteg adatai szerepeltek, akik legalább 12 hónapos időszakon keresztül kapták a szert. Nagyon fontos, hogy a hatóság más okot nem nevezett meg a kérelem elutasítása során, azaz nem magával a hatóanyaggal van probléma, illetve nem is gyártási vagy biztonságossági aggály merült fel.

Az Eli Lilly a donanemab gyorsított engedélyeztetési kérelmét a 2017-ben indított fázis II. TRAILBLAZER-ALZ klinikai vizsgálatra alapozta (NCT03367403), amelynek elsődleges végpontja az integrált Alzheimer-kór értékelő skálán (IADRS, Integrated Alzheimer's Disease Rating Scale) elért pontszám változása volt. Ebben a tekintetben a donanemab jól teljesített, hiszen a placebóhoz képest 32%-kal csökkentette a korai szimptomatikus Alzheimer-kór következtében beálló mentális hanyatlás ütemét, viszont több mentális funkciót mérő másodlagos végpont esetében nem okozott szignifikáns javulást.

A donanemab az Alzheimer-kór kezelésére fejlesztett monoklonális antitestek (adukanumab, lekanemab) között azért számít egyedinek (és pontosan erre a célra tervezték), mert nem csak a kóros fehérjék aggregációját és lerakódását gátolja az agyban, hanem az Eli Lilly szerint képes a már lerakódott amiloid plakkok feltisztítására is. A fázis II. TRAILBLAZER-ALZ klinikai vizsgálat ki is mutatta a donanemab hatásosságát az amiloid-plakkok mennyiségének csökkentésében, azaz a hatóanyag biológiai markerrel (és nem csak kognitív és egyéb tesztekkel) is igazolható hatásosságot mutatott a betegség kezelésében, viszont – bár a vizsgálatban 272 beteget értékeltek – kevés olyan beteg akadt, akiknél a donanemabot 12 hónapos időszaknál hosszabb ideig alkalmazták, az FDA szerint pedig legalább 100 ilyen betegre lenne szükség. Ez azért fordulhatott elő, mert az Eli Lilly az amiloid plakkok mennyiségének egy adott szintű csökkenéséig adagolta a szert a vizsgálatban, és ezt a csökkenést a betegek igen jelentős része már 6 hónapos alkalmazás során elérte.

A mágikus 100-as betegszám számítana tehát a hatóság szerint statisztikailag bizonyító erejűnek, és ez a minta már az idei év második negyedévében bőven meg is lehet, mégpedig az Eli Lilly által folytatott fázis III. TRAILBLAZER-ALZ 2 vizsgálatból. A gyógyszercég szerint ez az adatelemzés lesz a döntő a donanemab engedélyeztetése szempontjából, mert ha az adatok jók lesznek, akkor a lehető legrövidebb időn belül be is fogják adni a teljes engedélyeztetésre vonatkozó kérelmet.

A mostani, hiánypótlásra felszólító FDA döntés komoly késést okoz az Eli Lilly számára a versenytársakhoz képest. Az Eisai és a Biogen decemberben sikerrel pályázott gyorsított engedélyeztetésre az amerikai hatóságnál a lekanemab (Leqembi) számára a CLARITY AD vizsgálat eredményei alapján – ez a vizsgálat viszonylag szerény kognitív előnyöket mutatott korai Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél ödéma és effúziók fokozott kockázata mellett (lásd korábbi cikkünket: Jóváhagyást kapott az Alzheimer-kór elleni második anti-amiloid).

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Eli Lilly shut out of Alzheimer’s fast lane with FDA rejection for donanemab

U.S. Food and Drug Administration Issues Complete Response Letter for Accelerated Approval of Donanemab

With Leqembi approval in Alzheimer's disease, Eisai and Biogen plot 'meticulous' launch

Lilly, Biogen and more gear up for blockbuster launches in 2023: report

A Study of LY3002813 in Participants With Early Symptomatic Alzheimer's Disease (TRAILBLAZER-ALZ)

Donanemab in Early Alzheimer’s Disease

LY3002813 for Early Alzheimer's Disease (TRAILBLAZER-ALZ)

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.