hirdetés

Mély agyi stimuláció korai Parkinson-kórban

Egy új vizsgálat szerint nem csak előrehaladott, hanem korai Parkinson-kórban is enyhíthető a betegség progressziója mély agyi stimulációval.

hirdetés

Egy frissen megjelent tanulmány szerint korai Parkinson kórban a nucleus subthalamicus (STN) mély agyi stimulációja (DBS, Deep Brain Stimulation) csökkenti a kombinált gyógyszeres kezelések szükségességét és a betegség progressziójának kockázatát is a standard gyógyszeres kezeléshez képest.

A mellékhatások azonosan alakultak a DBS plusz gyógyszeres kezelést és az egyedüli gyógyszeres kezelést kapó betegek csoportjában. A DBS-t kapó betegek szignifikánsan alacsonyabb napi levodopa ekvivalens dózist (LEDD) igényeltek, és ritkábban volt szükség többgyógyszeres kezelésre (polifarmáciára), mint azoknál a betegeknél, akik kizárólag gyógyszeres kezelésben részesültek.

Egy pilot vizsgálat kiterjesztése

Már korábbi vizsgálatokban is leírták, hogy a DBS optimális gyógyszeres kezeléssel kombinálva közepes és előrehaladott stádiumú Parkinson-kórban előnyösebb az egyedüli gyógyszeres kezeléseknél. Ezért Dr. David Charles (Vanderbilt University, Nashville, Tenn.) és munkatársai egy randomizált, vak pilot vizsgálat keretében azt kívánták megtudni, hogy a nucleus subthalamicus mély agyi stimulációja (STN DBS) korai stádiumú Parkinsonos betegben is biztonságosan alkalmazható-e, és a kezelést a betegek hogyan tolerálják. A Neurology c. folyóiratban 2020. június 29-én online megjelent pilot vizsgálatukba vont, korai Parkinson-kórban szenvedő, a a Hoehn-Yahr skálán II stádiumú 30 beteg életkora 50 és 75 év között változott, 6 hónaptól 4 évig terjedő ideje álltak gyógyszeres kezelés alatt, nem volt diszkinéziájuk és egyéb motoros fluktuációjuk. A random módon kialakított két egyenlő számú betegcsoport egyike optimális gyógyszeres kezelést kapott, a másik csoportban az optimális gyógyszeres kezelést STN DBS -al egészítették ki. A betegeket két éven keresztül 6 hónaponként kontrollálták. Az eredmények szerint az STN DBS biztonságos, és lelassítja a nyugalmi tremor progresszióját.

Az előrehaladott Parkinson-kórban végzett vizsgálatok adatain kívül alig tudunk valamit a DBS hosszútávú hatásairól. Prospektív vizsgálatok szerint előrehaladott Parkinson-kórban a DBS 5-10 év után motoros előnyökkel jár, bár ezekben a vizsgálatokban nem szerepeltettek kontroll csoportként olyan betegek, akik csak gyógyszeres kezelésben részesültek. Fontos tehát megtudni a DBS hatásának tartósságát korai Parkinsonos betegekben, hiszen őket a stimuláció után hosszabban lehet megfigyelni.

A DBS lassíthatja a nyugalmi tremor progresszióját

A szerzők a pilot vizsgálat befejezése után felkérték a betegeket egy megfigyeléses követésben való részvételre. Mind a 29 beteg, aki a pilot vizsgálatot kompletten befejezte, beleegyezett a kiindulás utáni 3, 4 és 5 évvel végzett követéses vizsgálatokban való részvételre. Ezek a vizsgálatok megegyeztek a pilot vizsgálatban alkalmazottakkal, a betegek értékelték a(z) Unified Parkinson’s Disease Rating skála (UPDRS) III-t vakon végzett videófelvételek alapján. A rigiditást nem mérték, viszont feljegyezték a betegek által szedett szerek levodopa ekvivalens napi dózisát (LEDD) és a DBS során leadott teljes elektromos energiát (TEED). A mellékhatásokat enyhe, közepes és súlyos kategóriákba sorolták.

Végső értékelésre csak 28 beteg volt alkalmas. Az öt éves követéskor a résztvevők átlagos életkora 66,1 év volt és átlagosan 7,2 éve álltak Parkinson-kór miatti gyógyszeres kezelés alatt. Haláleset nem fordult elő. A követési időszak alatt 4 olyan beteg részesült DBS kezelésben, akik eredetileg csak az optimális gyógyszerese kezelést kapták a pilot vizsgálat során.

A korai DBS-t kapó betegeknél az 5 év során a legrosszabb UPDRS III odds aránya (OR) 0,42 volt a gyógyszeres csoporttal való összehasonlításban. A kutatók szerint klinikailag fontos megfigyelés, hogy az átlagos UPDRS III értékek különbsége a csoportok randomizációja után 3,70 volt. A korai DBS csoportban a nyugalmi tremor OR-je 0,21 volt a gyógyszeres csoport OR-jával öszehasonlítva. A korai DBS csoportban a magasabb LEDD-et igénylő OR 0,26-os volt a gyógyszeres kezelést kapókhoz képest, azaz az átlagos LEDD különbsége a két csoport között szignifikánsan a DBS mellett szólt. 5 év után a gyógyszeres csoport 93%-ában, addig a DBS csoport csak 43%-ában volt szükség kombinált gyógyszeres kezelésre. Kiinduláskor nem volt különbség a dyskinéziában a két betegcsoport között, viszont 5 év múlva a gyógyszeres csoportban 50%-ban, a DBS csoportban csak 21%-ban fordult elő dyskinézia, bár ez a különbség nem volt statisztikailag szignifikáns. A mellékhatásprofil a két csoportban azonosan alakult. 5 esetben a műtét, vagy a DBS készülék okozott a követés során mellékhatást. A 13, vizsgálattal összefüggő mellékhatás közül a nausea volt a leggyakoribb.

A legfontosabb megfigyelés az volt, hogy a korai Parkinson-kórban alkalmazott DBS csökkenti a betegség progresszióját, ez II osztályú bizonyíték. Azonban a szerzők is hangsúlyozzák, hogy mielőtt a kezelési gyakorlatot megváltoztatnánk, I osztályú bizonyítékokhoz kell jutnunk, és ennek érdekében egy multicentrikus, Fázis III vizsgálatot indítanak az FDA engedélyével, melybe közepes és előrehaladott stádiumú Parkinson-kóros betegeket is bevonnak.

Dr. Peter A. LeWitt (Sastry Foundation Endowed Chair in Neurology at Wayne State University Detroit) megjegyezte, hogy a korai DBS-sel meg lehet előzni a néhány éves levodopa kezelés melletti dyskinéziát. Ugyanakkor az agyi beavatkozás nem kockázatmentes, és nagyon drága. Bizonyító erejű vizsgálatokat tart szükségesnek ahhoz, hogy a DBS-t a Parkinson-kór kezelésére használjuk.

Források:

1. Greb E. Can DBS in early Parkinson's disease reduce disease progression? Medscape Medical News, July 09, 2020.

2. Hacker ML, Turchan M, Heusinkveld LE, et al. Deep brain stimulation in early-stage Parkinson’s disease: five year outcomes. Neurology. First published June 29, 2020, DOI: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000009946

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.