Mennyire biztonságos az ibuprofen COVID-19-ben?

Az ibuprofent a COVID-19-ben szenvedők is biztonságosan használhatják, semmi sem bizonyítja ugyanis, hogy az ibuprofen növelné a COVID-19 betegség, vagy a betegség ellen védő vakcinák kockázatát.

A nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID) csoportjába tartozó ibuprofen a gyulladás tüneteit, a fájdalmat és a lázat is csökkenti. Felmerült a recept nélkül kapható ibuprofen biztonságosságának kérdése COVID-19-ben, de mind az amerikai Centers for Disease Contol and Prevention (CDC), mind a World Health Organisation (WHO) kórházon kívüli COVID-19 kezelésre javasolja többek között az ibuprofen alkalmazását, hisz nincs olyan bizonyíték, mely szerint súlyos mellékhatásokkal járna az ibuprofen használata COVID-19 betegeknél.

Amikor 2020-ban nyilvánvalóvá vált, hogy a COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus az angiotenzin konvertáló enzim 2-őn (ACE2) keresztül lép be a sejtekbe, sokan óvatosságra intettek a NSAID-ok használatával kapcsolatban, mert azok növelhetik a (vérnyomás szabályozásában is fontos szerepet játszó ACE2 szintjét. Ez az összefüggés vezetett arra az elméletre, hogy a gyógyszer emelheti a COVID-19 kockázatát, vagy súlyosbíthatja annak tüneteit. Vezető orvosi lapok – köztük a The British Medical Journal – szintén közöltek cikkeket arról, hogy az NSAID-k kockázatosak. A nagy egészségügyi testületek - köztük a WHO is - szintén óvatosságra intettek az NSAID-k használatával szemben COVID-19-es betegek esetén. A szakértők szerint azonban a kísérletes bizonyítékok gyenge minőségűek voltak, é egyáltalán semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá ezt az óvatosságot. A WHO 73 klinikai vizsgálat átfogó összefoglalását készíttette el a 2020-as COVID-os betegeknél alkalmazott NSAID-ok biztonságosságáról, ennek során nem találtak összefüggést az NSAID-ok használata és a súlyos mellékhatások, a gyógyulás hossza, vagy a halálozás között.

A The Lancet Rheumatology-ban, 2021-ben megjelent egyik vizsgálatban 255 amerikai egészségügyi intézményben megfordult 72.179 személy adatait értékelték, és nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy az NSAID-k használata COVID-19-ben a betegség súlyosabb formáinak megjelenését, vagy magasabb halálozást okozna.

Nem áll rendelkezésre olyan bizonyíték sem, hogy az ibuprofen rontaná a COVID-19-es tüneteket. A COVID-19-ben jelentkező láz, a meghűlés és az izomfájdalmak csillapítására mind az ibuprofen, mind az acetaminophen javasolható és alkalmas. Ugyanakkor a CDC nem javasolja az gyógyszernek a védőoltás beadása előtti bevételét.

Jelenleg nincs bizonyíték, hogy az ibuprofen növelné a COVID keletkezésének kockázatát, vagy súlyosbítaná a tüneteket. Egyetlen vizsgálat sem jutott arra a megállapításra, hogy az ibuprofen növelné a COVID-19-es halálozás kockázatát, vagy növelné a vakcináció utáni komplikációk számát.

Forrás:

Kandola A. (Orvosilag ellenőrizte Dr. Alisha D. Sellers). Ibuprofen and COVID-19: is it safe? Medical News Today. August 17, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.