hirdetés

Mentsük meg a pajzsmirigyet!

Sokak szerint a pajzsmirigydaganatokat sok esetben túldiagnosztizálják és túlkezelik az enyhébb kezelések és az aktív megfigyelés helyett.

hirdetés

A véleményt a New England Journal of Medicine-ben 2018. július 25.-én megjelent közlemény szerzői is osztják, akik a teljes pajzsmirigyeltávolítás ellen foglalnak állást, hangsúlyozva, hogy „jelenleg a pajzsmirigy lokalizált (2 cm-nél kisebb) papilláris daganatai esetén is az esetek kb. 80%-ában teljes thyreoidectomiát végeznek, holott ezek a kicsiny daganatok nem veszélyesek".

A pajzsmirigydaganatok száma az USA-ban 25 év alatt a háromszorosára nőtt, ma már évente 50.000 fölötti esettel kell számolni. A pajzsmirigyrákos mortalitási ráta 1979 és 2009 között nem változott (0,5 halál/100.000 eset). Nagyon sok esetben túldiagnosztizálják a pajzsmirigyákot: Dél-Kóreában 90%-ban, az USA-ban, Olaszországban, Franciaországban, Ausztráliában 80%-ban, Japánban, Skandináviában, Angliában, Skóciában 50%-ban. Az USA-ban az utóbbi 25 évben 150.000 nőnél és 50.000 férfinél végeztek teljes thyreoidectomiát kicsiny, alacsony kockázatú papilláris rák miatt.

Már egy 2017-ben megjelent vizsgálat igazolta, hogy az azonnali nagy műtétnél kedvezőbb, ha a pajzsmirigydaganatot három dimenziós monitorozással követjük. A teljes pajzsmirigyeltávolítás továbbá bizonyos veszélyekkel is jár: megsérülhet a nervus recurrens (néha mindkét oldali), és a négy mellékpajzsmirigy eltávolításával hipoparathyreoidizmus alakulhat ki. Ráadásul a pajzsmirigyeltávolítás után a betegnek a kiesett hormonműködés pótlására egy életen át pajzsmirigyhormont kell szednie. A pajzsmirigy egyik lebenyének eltávolítása nem jár ilyen súlyos következményekkel, és azt is egyre több adat támasztja alá, hogy a kétféle műtét után csak minimálisan különbözik a pajzsmirigyrák halálozás kockázata.

A cikk szerzői Dr. H. Gilbert Welch (Dartmouth Institute for Health Policy and Clinical Practice, Hanover, New Hampshire) és Dr. Gerard M Doherty (Brigham and Women’s Hospital in Boston, Massachusetts) 300 betegre kiterjedő vizsgálatukban kimutatták, hogy a rendszeres 3-D monitorozás megfelelőbb, mint az azonnali műtét. Eredményeik alapján kijelentik, hogy „kicsiny papilláris pajzsmirigyrákban szenvedő bizonyos válogatott betegeknél az aktív megfigyelést előnyös választásnak tartjuk, de azt is tudnunk kell, hogy a betegek egy része előnyben részesíti a daganat műtéti eltávolítását. Ilyenkor a kérdés az, hogy a pajzsmirigy mekkora részét távolítsuk el”. Szerintük ilyenkor az egyetlen lebeny kiirtása (lobectomia) gyakran a legmegfelelőbb megoldás.

Dr. John C. Morris III (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota) az American Thyroid Association (ATA) volt elnöke szerint ez a stratégia egyezik az ATA legutóbbi, 2015-ös guideline-jával (ott 4 cm alatt javasolják az aktív megfigyelést). Sokszor túlkezelés történik, márpedig „a kezelés többet árthat, mint maga a betegség”. Az új javaslatok megjelenése után Izraelben csökkent is a totál pajzsmirigyműtétek arány, 74%-ról 20%-ra, ezen belül Jeruzsálemben 61%-ról 31%-ra. nehéz egyébként a rák diagnózisa után meggyőzni a betegeket, hogy a műtéttel még várhatunk, viszont szigorú követés szükséges, az intenzív kezelés hiánya félelemmel tölti el a daganatos betegeket.

Welch és Doherty szerint a National Cancer Institute Surveillance, Epidemiology and End Result (SEER) adatbázisa további adatokkal szolgálhat a daganatok észleléséhez. Nem mindegy, hogy egy daganatot szűrés kapcsán diagnosztizáltak (pl. emlő, prosztata, tüdő), vagy a szűrőprogramokon kívül, „incidenciálisan” jelentkezett (pl. a pajzsmirigyrák). Egyre többet fogunk megtudni a daganatok biológiájáról és ilyen módon sok prognosztikai információhoz juthatunk a jövőben.     

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. The New England Journal of Medicine

3. JAMA OtolaryngologyHead & Neck Surgery  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.