hirdetés

Metabolikus myopathiák és a testmozgás

Az aktív életet élő emberek fáradtságának hátterében számos ok állhat. Bizonyos helyzetekben a metabolikus myopathia lehetőségére is gondolni kell, bár az csak ritkán felelős a sportolás során kialakuló fáradtságért. A diagnózis felállítása a preventív és a genetikai tanácsadás szempontjából is hasznos. A glikogénlebontási és glükózfelhasználási rendellenességek (glikogéntárolási betegségek) tünetei rendszerint a hirtelen nagy erőkifejtés során jelentkeznek, míg a zsírsav- és a mitokondriális anyagcsere zavarai inkább a nagyfokú állóképességet igénylő sportok gyakorlásakor okoznak panaszokat. A fontos vizsgálatok közé tartozik az alkar ischaemiás próbája, az elektromiográfia és az elektroneurográfia, valamint az izombiopszia (hisztológia, enzim- és DNS-vizsgálatok) és a terheléses próbák. A metabolikus myopathiában szenvedő betegek többsége az edzésprogram megváltoztatása és megfelelő diétás előírások betartása mellett továbbra is aktív maradhat.

Szokatlanul megerőltető testmozgás vagy munkavégzés után mindannyian tapasztaltunk már izomgörcsöt, izomfájdalmat, izomfáradtságot. A gyakorlatok ismétlésével a szervezet hozzászokik a terheléshez, és ezek a kellemetlenségek idővel elmúlnak. Ritka esetekben azonban előfordul, hogy a tünetek fennmaradnak, vagy a szokásost meghaladó méreteket öltenek, jeléül annak, hogy valamilyen neuromuszkuláris vagy neurometabolikus rendellenesség húzódik meg a háttérben. A metabolikus myopathia definíció szerint a vázizomzat energiaforrásokkal való ellátottságának zavara.

A metabolikus zavart és az egyszerű fizikai túlterhelést nem mindig könnyű megkülönböztetni egymástól. A további vizsgálatok szükségességéről az anamnézis, illetve a fizikális és laboratóriumi vizsgálatok alapján dönthetünk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Mark A. Tarnopolsky, MD, PhD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.