hirdetés

Methotrexat colitis ulcerosa fenntartó kezelésére

Új kutatások szerint a colitis ulcerosa fenntartó kezelésére alkalmazott szubkután methotrexat (MTX) kezelés nem jobb, mint a placebo ugyanilyen adagolása. 

hirdetés

A colitis ulcerosa (UC, ulcerativ colitis) hosszú lefolyású gyulladásos vastagbél/végbél betegség, melynek során hasi fájdalmak, hasmenés, véres/gennyes széklet, fogyás, vérszegénység jelentkezhet. Oka ismeretlen, de az immunrendszer működészavara, genetikai faktorok, környezeti tényezők, a normális bélflóra változásai egészen biztosan a valószínű okok közé sorolhatók. A vastagbél Crohn-betegség és a colitis ulcerosa kb. 100.000 ember közül 5-500-at érinthet. Kezelésében az 5-aminoszalicilátok (mesalazin, sulfasalazin, olsalazin, balsalazide), a szteroidok (prednison, budesonid), az antimetabolitok (methotrexate), a számos egyéb betegségben is használatos immunszuppresszív szerek (pl. a 6-merkaptopurin prodrug-ja, az azathioprin), az antihisztaminok (pl. fexofenadin) és a különféle biológiai terápiák (pl. infliximab, adalimumab, etanercept) jönnek szóba.

Dr. Edward Barnes (University of North Carolina at Chapel Hill) és munkatársai a Gastroenterology-ban megjelentetett MERIT-UC vizsgálatukban arra az eredményre jutottak, hogy az MTX nem alkalmas a terápiás eredmények fenntartására, és enyhe illetve mérsékelt colitis ulcerosában nem nevezhető optimális kezelésnek. A 48 hétig tartó MERIT-UC vizsgálatba az Egyesült Államok 37 centrumából 179 beteget vontak be. Minden beteg aktív colitis ulcerosában szenvedett (Mayo score 6-12, endoszkópiás alcsoport 2-es, vagy magasabb), és mindannyian túlestek már a konvencionális, vagy biológiai kezeléseken. Valamennyien 16 héten keresztül szubkután MTX kezelésben (25 mg/hét) részesültek, nyílt viszonyok („open label”) mellett. A 16. héten a betegek 51%-ánál (n= 91) észleltek választ a kezelésre, a reagáló betegek közül 84-et a következő 32 hét („fenntartó” kezelés) során kétféle kezelésben részesítettek: 44 beteg tovább folytatta az MTX kezelést, 40 beteg pedig placebót kapott. 48 hét után a kutatók összevetették a két csoportban továbbra is kiújulásmentesen maradt (szteroidot, vagy egyéb kezelést nem igénylő) betegek százalékos arányait, és azt találták, hogy a 32 hetes fenntartó kezelés során MTX-ot kapók 66%-ánál, a placebót kapók 60%-ánál újult ki a betegség (P=0,75). A 48. hétnél előbbiek 27%-a, utóbbiak 30%-a maradt szteroid-mentesen – és egyéb kezelés mentesen – klinikai remisszióban.  

A szerzők szerint azonban a MTX nem zárható ki a teljesen kezelések közül, mert pl. biológiai kezelésekkel kombinálva erősiti a biológiai terápiák hatásosságát, azzal, hogy akadályozza immunogenitásukat. A MERIT-UC vizsgálatban a betegek több mint fele előzetesen nem reagált biológiai kezelésekre és/vagy azathioprinre/6-merkaptopurinra. A valódi hatásosság MTX megítélésére olyan vizsgálatokra is szükség lenne, ahol a betegek még ilyen kezelésekben nem részesültek, azaz terápia naívok.

Dr. Alyssa M. Parian (Johns Hopkins Hospital in Baltimore) a vizsgálat fontos eredményenek tartja, hogy rámutatott a MTX monoterápiában történő alkalmazásának hatástalanságára, holott a MTX néhány előző, retrospektív és megfigyeléses vizsgálatban hatásosnak mutatkozott. Ez a vizsgálat randomizált, prospektív, kettős vak elrendezésű volt, ami sokkal hihetőbbé teszi az eredményeit.  Dr. Jordan Axelrad (Inflammatory Bowel Center at NYU Langone Health in New York City) is nagyon fontosnak tartja a vizsgálatot a MTX szerepének megértéséhez: bár az MTX-et számos autoimmun betegségben használják, és adagolása az egyéb antimetabolitoknál (thiopurinoknál) és a biológiai kezeléseknél biztonságosabb, de egyre több bizonyíték szól amellett, hogy ne használjuk remisszióban lévő colitis ulcerosa eseteiben! 

 

Forrás:

1. Reuters Health Information

2. Gastroenterology

3. Gastroenterology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.