Mi a kapcsolat a táplálékallergia és székrekedés között?
Az iparilag fejlett országok gyermekkorú népessége körében egyre gyakoribb a táplálékallergia, ezen belül elsősorban a tehéntej fehérjéivel szembeni túlérzékenység. Néha a gyanúba vett élelmiszer kiiktatására reagáló „funkcionális” székrekedés léphet fel, melynek hátterében a bélfal eosinophil sejtes gyulladása áll. A folyamat összetett mechanizmusainak alaposabb megismerése hozzásegíthet ahhoz, hogy a tüneti terápia helyett az etiológiai tényezőket megcélozva javítsuk a gyermekek ismeretlen kóreredetű funkcionális székrekedésének kezelését.
Bevezetés
A funkcionális székrekedés – legalábbis az iparilag fejlett országokban – a kisgyermekek körében is egyre gyakoribb. Hátterében leginkább az életmódváltozás és a salakszegény étrend valószínűsíthető.
Az allergiás betegségek előfordulási gyakorisága is folyamatosan nő, és elsősorban a táplálékallergia vált gyakoribbá. Ezért elsősorban környezeti okokat tesznek felelőssé, így a higiénés körülmények javulását és az élelmiszerek feldolgozása során alkalmazott eljárásokat.
A túlzott tehéntejfogyasztás kapcsán fellépő székrekedés jól ismert. Az esetek egy részében azonban a jelenséget nem a nagy mennyiségben fogyasztott tehéntej idézi elő, hanem allergiás folyamat, ami jól reagál a kiváltó élelmiszer (elsősorban a tehéntejben található fehérjék) elhagyására.
Az allergiához társuló székrekedés motilitási zavar mellett azzal magyarázható, hogy a végbél falának eosinophil sejtes gyulladása következtében megváltozik a nyák összetétele. A gyulladás és az eosinophil sejtes beszűrődés által kiváltott motilitászavar eosinophil oesophagitisben is megfigyelhető.
A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!