hirdetés

Mi a kapcsolat az achalasia és a gastrooesophagealis reflux tünetei között

Háttér és célkitűzés. A helyes diagnózis és a megfelelő kezelés bevezetése is késhet, ha az achalasiás beteg gyomorégéses panaszát tévesen gastrooesophagealis reflux betegség (GORB) tüneteként értelmezik. Nagy achalasiás betegcsoporton vizsgáltuk a gastrooesophagealis reflux (GOR) és a refluxos tünetek közötti összefüggést.

Módszerek. Feldolgoztuk az elmúlt 15 évben manometriás vizsgálattal igazolt minden achalasiás beteg összes tünetét. Összevetettük a kezelési módszereket, a gyomorégés jellegét és fellépésének idejét, az alsó nyelőcső-sphincter (lower oesophageal sphincter, LOS) nyomásának értékét és a 24 órás nyelőcső-pH-monitorozás eredményeit.

Eredmények. A 225 nem kezelt beteg közül 110-nél (48,9%), a 99 kezelt beteg közül 57 esetében (57,6%) fordult elő gyomorégéses panasz. Összesen 80 betegnél végeztünk nyelőcső-pH-vizsgálatot, 57 kezelt beteg közül mindössze 6 (10,5%) esetében és 23 nem kezelt beteg közül 10-nél (43,5%) igazolódott GOR. Az alacsony LOS nyomás (<10 Hgmm) a GOR fokozott rizikójával járt együtt (esélyhányados [OR]: 14,2; 95% konfidenciaintervallum [KI]: 1,6–128,7; p<0,02). A kezelt betegek között is nagyobb arányban fordult elő GOR (OR: 7,9; 95%-os KI: 2,0–32,1; p<0,005). Ugyanakkor sem a LOS nyomásának értéke, sem a korábbi kezelés nem bizonyult a gyomorégés megbízható előrejelzőjének. Száztizenegy betegnél vizsgáltuk csoportokra bontva a dysphagia és a gyomorégés fellépésének időpontját. Nem mutatkozott szignifikáns különbség a három csoport között a LOS nyomásának átlagos (illetve medián) értékeiben, ami arra utal, hogy a LOS nyomás nem alkalmas a tünetek fellépésének előrejelzésére.

Következtetések. A gyomorégés gyakori tünet a kezelt és nem kezelt achalasiás betegek körében, de kevéssé mutat összefüggést a GORB előfordulásával. Achalasiás betegeknél a GORB kizárására minden esetben 24 órás nyelőcső- pH-monitorozás elvégzése szükséges.

Bevezetés
A gastrooesophagealis reflux betegség (GORB) vezető tünete a gyomorégés, ami az alsó nyelőcső-sphincter (lower oesophageal sphincter, LOS) intrinsic gyengesége, vagy nem megfelelő időben történő elernyedése esetén lép fel. Ezzel szemben az achalasia jellemző tünete a disztális nyelőcsőszakasz perisztaltikájának hiánya és a LOS nyeléssel szinkron elernyedésének tökéletlensége vagy kiesése. Felvételkor a betegek jellemzően nehezített nyelésre (dysphagia) és emésztetlen ételmaradék regurgitációjára panaszkodnak, mely utóbbi tünet arra utal, hogy a falat nem jut el a gyomorba. Azt várnánk, hogy a gastrooesophagealis reflux tünetei ritkán fordulnak elő perzisztáló, illetve kezeletlen achalasia esetén, hiszen e két betegség (a GORB és az achalasia), a LOS funkciózavar-spektrumának két végén helyezkedik el. Ennek ellenére gyakran találunk átfedést a GORB és a kezeletlen, illetve perzisztáló achalasia tünetei között. Ugyanakkor a LOS izomzatának károsodása miatt a ballondilatációval és a sebészi cardiomyotomiával kezelt achalasiás betegek hajlamossá válnak GOR kialakulásra.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Simon H.C. Anderson, Ghasen Yadegarfar, Mateen H. Arastu, Roy Anggiansah és Angela Anggiansah
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.