hirdetés

Mi előnyösebb az epevezeték rosszindulatú elzáródásában: fém vagy műanyag stent?

A rosszindulatú epevezeték-elzáródást általában endoszkópos megoldással kezeljük, a rendelkezésre álló sokféle fém és műanyag stent valamelyikének segítségével. Épp ezért lényeges az egyes típusok előnyeinek és hátrányainak ismerete. A legmegfelelőbb stent kiválasztását a betegség prognózisát meghatározó tényezők is befolyásolják. Moss és mtsai lapunk eredeti kiadásában megjelent közleménye hét olyan randomizált, kontrollált vizsgálat metaanalízise, melyekben a műanyag és a fém stentek költséghatékonyságát elemezték. A metaanalízis segíthet a leghatékonyabb stent kiválasztásában.
  Az utóbbi három évtizedben a rosszindulatú biliáris obstrukció kezelését nagyrészt endoszkópos módszerrel végezzük. Nagy utat tett meg az orvostudomány azóta, hogy az 1800-as évek végén Dr. Charles Stent bevezette a „stent” szakkifejezést. Az epevezeték első endoprotézisei műanyagból készültek. Erre a célra polietilént vagy teflont használnak. Az öntáguló fém stentek kifejlesztésének az volt a mozgatórugója, hogy a műanyag stentekkel nehézségek adódtak: bakteriális biofilm képződik bennük, és gyakran eldugulnak. Az öntáguló fém stentek átmérője nagyobb, és hosszabb ideig maradnak átjárhatók. A fém stentek anyaga rozsdamentes acél (Wallstent, Boston Scientific, Natick, Massachusetts, USA), vagy nikkel–titánium ötvözet (Wallflex, Boston Scientific; Zilver, Cook Medical Endoscopy, Winston-Salem, North Carolina, USA; Flexxus, Conmed, Billerica, Massachusetts, USA). A fém stentek egy részén nincs bevonat, de kaphatók különféle bevonatokkal ellátottak is. Az epevezeték-stent endoszkópos behelyezése ma már sokkal kevésbé invazív eljárás, mint korábban, és az esetek túlnyomó többségében ezt alkalmazzák a rosszindulatú biliáris obstrukció enyhítésére a sebészeti megoldás, a biliodigestiv anastomosis kialakítása helyett.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bhavani Moparty és David L. Carr-Locke
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.