hirdetés

Mi okoz gyomorfekélyt?

Fél évszázaddal ezelőtt főleg a pszichés feszültséget nevezték meg a gyomorfekély, nyombélfekély okaként. Ma a nem szteroid gyulladáscsökkentők, illetve a Helicobacter pylori jelentőségét hangsúlyozzák, de egy új vizsgálat szerint a szorongás, a pszichés terhelés szerepe sem elhanyagolható.

hirdetés

A peptikus fekély világszerte milliókat érint: a statisztika szerint az Egyesült Államokban életének valamelyik időszakában mintegy 25 millió ember küszködik a betegséggel. A férfiak kétszerte nagyobb eséllyel lesznek fekélyesek, mint a nők, és a kor előrehaladásával ez a veszély növekszik: a gyomorfekély 55–65 éves korban a leggyakoribb.

Közismert a nem szteroid gyulladáscsökkentő készítmények (NSAID) fekélyhez vezető mellékhatása, és a gyomorpanasz hátterében gyakran kimutatható a krónikus gyógyszerszedés. Ez érthetővé teszi az egészségügyi gond kórelőzményét és késői megjelenését.

Ausztráliai kutatók, Robin Waren és Barry Marshall ismerték fel, hogy a kórkép a Helicobacter pylori baktériummal van kapcsolatban. A múlt század nyolcvanas éveiben kezdték ezt vizsgálni, és a tudományos világ először nem fogadta el a felismerést. Marshall végezte el azt a sokat idézett önkísérletet, hogy megivott egy Petri-csészényi, kb. egymilliárd H. pylori baktériumot tartalmazó folyadékot, majd gondosan leírta és publikálta a nemkívánatos hatást. Számos vizsgálat igazolta, hogy a baktériumfertőzés antibiotikumkezelése jelentősen csökkenti a fekélyek kiújulását.

Folyamatos volt a vita arról, hogy a bakteriális fertőzéstől vagy az NSAID-mellékhatástól függetlenül van-e szerepük a peptikus fekély megjelenésében a pszichés tényezőknek. Susan Levenstein és munkacsoportja 3379 dán felnőtt megfigyelése útján igyekezett tisztázni ezt a kérdést. Dolgozatukat a Clinical Gastroenterology and Hepatology közölte.

A kutatók a WHO által kezdeményezett MONICA vizsgálat résztvevőit tanulmányozták. Csak azokat vonták be a vizsgálatba, akiknek az anamnézisében peptikus fekélyre utaló panasz nem szerepelt, vérmintából ellenőrizték a H. pylori immunoglobulin G antitest jelenlétét, tíz pontból álló stresszindex skálán értékelték a pszichológiai állapotot, az alkoholfogyasztást, a szociológiai körülményeket, az alvási adatokat, dohányzást, az NSAID fájdalomcsillapítók esetleges szedését, a testmozgást.

A vizsgálatba való bevonás 1982-1983-ban történt, és az elérhető vizsgálati alanyokat újravizsgálták 1987-1988-ban (2809), illetve 1993-1994-ben (2410). A fekély diagnózisát minden esetben radiológiai és endoszkópiás vizsgálattal erősítették meg, és a Danish National Patient Registry útján is ellenőrizték.

A vizsgálat során 76 résztvevőnek lett fekélye. A stresszindex pontszámai szerint a legszorongóbb harmadba tartozók fekélykockázata (3,5%) nagyobb volt a legkevésbé szorongókénál (1,6%; korrigált esélyhányados [OR]: 2,2, 95%-os MT: 1,09–1,31). A stresszpontszám egypontos növekedése 19%-kal növelte a fekélykockázatot (OR: 1,19; 95%-os MT: 1,09–1,31). A Helicobacter-pozitivitás, az alkoholfogyasztás vagy a kialvatlanság nem befolyásolta a stresszindex szerinti esélyhányadost, viszont csökkentette azt a szocioökonómiai helyzet szerinti korrekció (OR: 1,17; 95%-os MT: 1,07–1,29; p<0,001) és még tovább csökkentette, ha a dohányzást, az NSAID-szedést és a fizikai terhelés hiányát is figyelembe vették (OR: 1,11; 95%-os MT: 1,01–1,23; p=0,04). A többváltozós elemzés szerint a stressz, a szocioökonómiai státus, a dohányzás, a H. pylori infekció és az NSAID-használat mind független előrejelzője volt a fekély keletkezésének.

A pszichés terhelés növelte mind a gyomorfekély (OR: 1,19, 95%-os MT: 1,01–1,23), mind a duodenális fekély (OR: 1,11, 95%-os MT: 0,98–1,27) kockázatát. Ez a kockázat statisztikailag hasonló volt a H. pylorival fertőzöttek és nem fertőzöttek , illetve az NSAID-ot szedők és nem szedők körében is.

„Vizsgálatunk a legjobb általunk ismert bizonyítékot szolgáltatta arra, hogy a pszichés megterhelés, a tényleges életstresszorok növelik a fekély kockázatát, és ez a H. pylori vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek hatása nélkül is érvényesül, még a szocioökonómai helyzettől vagy a dohányzástól függetlenül is. A fekélybetegeket kezelő orvosnak a pszichés tényezőket is mindig figyelembe kell vennie” – hangsúlyozta a munkacsoport vezetője.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.