hirdetés

Mi történik az agyunkban mikor szerelembe esünk?

Shakespeare egyik szonettjében a bárd azt énekli: „a szerelem sokszínű dolog”. Az biztos, hogy amennyire költészet a szerelem, annyira kémia is. Valentin nap alkalmával nézzük meg, hogy milyen kémiai folyamatok zajlanak a szerelmesek agyában.

hirdetés

Ha szerelembe esel

Ha szerelembe esünk, akkor egy kémiai vihar szabadul el az agyunkban, ami izgatottá tesz és melegséggel tölt el minket. Az agy neuromodulátoros rendszere villámgyorsan jelentős mennyiségű dopamint és noradrenalint pumpál ki. A dopamin a jutalmazással kapcsolatos agyi vegyület, az agy reagál azokra a dolgokhoz, amelyeket ki akar hangsúlyozni és emlékezni akar rájuk. A noradrenalin kibocsájtás a dolog újdonsága és izgalmassága miatt történik, olyan újdonság esetén, amire érdemes odafigyelni. E kellemes érzések elevenséggel töltik el a szerelmes embert.

Vágyakozás a szeretett személy után

A kapcsolat elmélyülésével a szerelemhez kapcsolt kellemes érzésekkel párhuzamosan nő a vágyakozás is.  A dopamin kezdetben csak az izgalom miatt szabadul fel, de később az agy már elég okos ahhoz, hogy az előre vetítse az izgalmat, már akkor is dopamint szabadít fel, amikor várunk egy ölelést, egy csókot, vagy csupán a szeretett személy jelenlétét. Így alakul ki a szeretett személytől való függés (addikció). Újra és újra vágyakozunk a jelenlétére, a vele való kapcsolatra.

Ez a kellemes dolgok anticipációját biztosító kémiai rendszer máskor is működésbe léphet. Pl. egy kemény munkanap után feszültségoldást, élvezetet biztosít egy pohár ital. Az alkohol felszívódása okozta ellazulás azonban később már az első korty után is bekövetkezhet, holott ekkor az alkohol még fel sem szívódott, de már várjuk a kellemes hatást. De ne kicsinyeljük le a szerelem erejét.

Amint érlelődik a szerelem

A kapcsolat egyre gazdagodik és már több lesz egy egyszerű addikciónál. Kötelékké (attachment) válása is többféle módon jön létre. Kötődünk a másikhoz, a jelenléte jól esik, aminek hatására az agy oxitocint bocsájt ki. Az oxitocin segít kialakítani azt az érzést, hogy a velünk lévő személy megbízható, olyan valaki, akinek jelenlétére tartósan vágyunk. Ennek nyomán kémiai kötés alakul ki a 2 személy között. A legerősebb ilyen kémiai kötés a szülő és a gyermek kapcsolata, amely annyira pozitív és folyamatos, hogy kémiai kötést alkotnak – akár együtt vannak, akár csak gondolnak a másikra.

A kötelék másik alakítója az ön-értékeléssel alakul ki, azzal kapcsolatos, hogy a szerelmes miképpen értékeled saját magát. Ha érez valamit, ha tesz valamit, ha gondol valamire és ezeket folyamatosan összekapcsolja azzal az érzéssel, tevékenységgel, vagy annak forrásával, ami ő maga. Ugyanez a folyamat zajlik akkor, ha valami pozitívan és igen erősen kötődik hozzá. És mi lenne közelibb hozzá, vele erősebb kapcsolatban, mint az, akit szeret.

Következésképp az agy – rugalmassága ellenére (képes kémiailag, szerkezetileg, működésében újra szervezni a dolgokat) – a szeretett személyt sajátjának tekinti, befogadja.

Az agy előkészítése a szerelemre

Ismerjük azokat az agyban lejátszódó folyamatokat, melyek nyitottá tesznek minket a szerelemre? Fel tudunk készülni a szerelemre?

Először is edzeni kell az agy gépezetét. Biztosnak kell lenni abban, hogy ez a gépezet képes ellenőrizni a noradrenalin és a dopamin kibocsájtást. Ezt az izgalmakkal, meglepetésekkel, kihívásokkal és érdekes pillanatokkal tarkított élettel lehet elősegíteni. Olyan életet kell élned, ami bővelkedik jutalmakban és újdonságokban. Váljunk jutalmazóvá és bőkezűvé. Amikor kedvesek vagyunk egy másik emberhez, vagy szimpatikusak vagyunk valakinek, akkor dopamin kibocsájtás történik. A mindennapi életben is lehet az agy gépezetét edzeni: legyünk pozitívak, szerethetőek és bőkezűek Élénken éljük az életünket, érdeklődjünk minden iránt, legyünk befogadóak! És ha utunkba esik a szerelem, legyünk kész a válaszra, a meglepetésre és a szerelemre! 

Forrás:

Merzenich M. What happens in the brain when we fall in love. Medscape Neurology. February 10, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.