hirdetés

„Midazolam-fájdalom”: de hiszen nem emlékszünk ráfelmérés dél-németországi endoszkópos szakemberek körében

  Háttér. A gasztrointesztinális endoszkópia során világszerte leggyakrabban benzodiazepineket, elsősorban midazolamot alkalmaznak. A szedáció minőségét többek között a beteg endoszkópiát követően vizsgált elégedettsége határozza meg. Ez azonban félrevezető, mivel a midazolam erős amnesztikus hatása elfedi az endoszkópia alatti valós fájdalmat, pedig a beteg hangos reakciói és védekező mozgásai elvonják az endoszkópos figyelmét az elvégzendő feladatról. Vizsgálatunkban – annak érdekében, hogy kiküszöböljük a betegek amnéziájának hatását a szedálás minőségének értékelésére – endoszkópos orvosokat és asszisztenseiket kérdeztük meg a midazolammal történő szedálással kapcsolatos tapasztalataikról. A pontatlan „compliance” fogalom helyett olyan kifejezéseket használtunk, amelyek egyértelműen írják le a betegek reakcióit a fájdalmas endoszkópos vizsgálat alatt.

  Módszerek. Tizenkét kérdésből álló rövid kérdőívet dolgoztunk ki. Ezeket egy a gasztrointesztinális endoszkópiában alkalmazott szedálásról szóló tanfolyam résztvevői – 115 endoszkópos orvos és asszisztenseik – között osztottuk szét, három dél-németországi nagyvárosban. Információkat gyűjtöttünk arról, milyen tapasztalataik vannak a midazolammal szedált betegek diszkomfortérzésével és fájdalmaival kapcsolatban, szeretnének-e hatásosabb szedatívumokat, legszívesebben milyen nyugtatókat használnak, illetve milyen szakképzettséggel és szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Stefan von Delius, Regina Hollweck, Roland M. Schmid és Eckart Frimberger
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.