hirdetés

Miért együnk több rovart?

Undorodsz a rovaroktól? Íme, néhány meglepő tény, ami megváltoztathatja a hozzáállásodat – vagy nem.

hirdetés

Egyre népszerűbbek a világon a fogyasztható rovarok, mivel tanulmányok szerint egészséges és környezetbarát alternatívát kínálnak a táplálkozásra. Már néhány luxusétterem menüjén is szerepelnek ezek az állatok: a Michelin-csillagos francia Aphrodite étteremben például rendelhetünk étkezési célra szánt lisztkukacot és tücsköt is. David Faure, az étterem vezetője elmondta, hogy az utazásai inspirálták arra, hogy rovarokat tegyen fel az étlapra, és véleménye szerint pusztán ízlés kérdése, hogy valaki megeszi-e ezeket a fogásokat.

Valóban, sokan a betegséggel és a kosszal azonosítják a rovarokat, pedig legalább 1900 olyan faj létezik, amely biztonsággal fogyasztható, sőt, egészséges és tápláló.

Íme, néhány érv a rovarfogyasztás mellett, mindenki döntse el maga, hogy elég meggyőzőek-e:

1.    A rovarokban sok a fehérje

Itt az elsőszámú indok a fogyasztásukra: jót tesz az egészségnek! A rovarok gazdagok proteinben, rostokban, egészséges zsírokban, vitaminokban és nélkülözhetetlen ásványi anyagokban. A tápanyagok természetesen fajtól, a rovar korától és az elkészítés módjától függően változnak; a szöcske például legalább annyi fehérjét tartalmaz, mint a sovány marhahús, azonban kevesebb zsír van benne.

Egy 2013-as tanulmány szerint a legnépszerűbb ehető rovarok a kitinpáncélos bogarak, hernyók, méhek, darazsak, hangyák, szöcskék, sáskák és a tücskök.

2.    Megoldást jelenthetnek az éhínségre

A növekvő népesség egyértelműen megnehezíti a folyamatos, mindenki számára elérhető élelmiszerellátást. Azonban a rovarok – azon túlmenően, hogy tele vannak létfontosságú tápanyagokkal – a hagyományos állattartással ellentétben szinte mindenhol megtalálhatók a világon, ráadásul nagyon gyorsan szaporodnak.

Ezen kívül már most is nagyon sokan fogyasztják ezeket az állatokat: körülbelül kétmilliárd ember eszik rovarokat főként Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában.

3.    Nem igényelnek sokat

A „rovarfarmok” a leghatékonyabb állatfarmok  lehetnek. A tücskök például 12-szer kevesebb táplálékot fogyasztanak, mint a szarvasmarhák, és feleannyit, mint a sertés – ugyanannyi fehérjéért cserébe. Ezen kívül a rovarok a környezeti hulladéktermelést is csökkenthetik, mert nem igényelnek olyan minőségi táplálékot, mint a hagyományos farmokon tartott állatok. Mindemellett sokkal kevesebb üvegházhatású gázt termelnek.

4.    Segíthet megfékezni az elhízást

Persze nem azért, mert mindenkinek elveszi az étvágyát. Egy tanulmány szerint a rovarok körülbelül annyi fehérjét tartalmaznak, mint a hús, viszont egészséges zsírokkal, így fogyasztásuk hozzájárulna a világszerte problémát jelentő elhízás lassításához. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2008-ban mintegy 1,4 milliárd 20 év feletti felnőtt volt túlsúlyos, ebből legalább 500 millió súlyosan elhízott.

5.    Nem feltétlenül látjuk a rovart eredeti formájában

Akár rovarokból készült liszttel is készíthetjük ételeinket, így még magát az állatot sem kell látnunk főzés közben. Egy csoportnyi amerikai egyetemi hallgató díjat is kapott az ötletért. Ők helyi rovarokat használtak a tápanyagban gazdag liszt előállításához – például szöcskéket Mexikóban és liszkukacokat Botswanában.

6.    A rovar nem betegít meg

Az ehető rovarok kisebb kockázatot jelentenek a fertőzések szempontjából, mint a hús – például a H1N1 vírussal. És bár a legyek hordozhatnak szalmonellát, ezeket a rovarokat nem éppen az ehető kategóriába soroljuk.

7.    A rovarok gusztustalanok? Nemrég még a sushi is annak számított

Nem is olyan rég még elképzelhetetlen volt Amerikában és az európai országokban, hogy nyers hal kerüljön a tányérra. Ki tudja, 30 év múlva talán már trendi rovarbárok fognak nyílni. San Fransisco mindenesetre úttörő e téren: a Don Bugito nevű vendéglátóhely már csokiba mártott sós tücsköt és lisztkukacot is árul. A tulajdonos, Monica Martinez elárulta, hogy sokan először undorodnak ezektől a fogásoktól, azonban a legtöbben visszatérnek egy második körre is.

8.    Akár tetszik, akár nem: mindannyian eszünk bogarakat

Legalábbis Amerikában biztosan. A csokoládé ugyanis 100 grammonként 60 rovarrészt tartalmazhat, mielőtt azt hibásnak kiáltanák ki, a mogyoróvajban ugyanez 30-ra redukálódik. A fahéj 400-at tartalmazhat 50 grammonként.

9.    Latinul még jól is hangzik (?)

Mit szólnál egy kis pirított Solenopsis-hoz kaláccsal? És mi a helyzet a szárított Tenebrio molitorhoz a káposztád tetején? Pedig ez nem más, mint a hangya és a közönséges lisztbogár latin megfelelője.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.