hirdetés

Mikrosebészeti eljárások a férfimeddőség kezelésében

Mi áll a férfimeddőség hátterében? A téma neves szakértője szerint a választ az Y kromoszómán érdemes keresni. A korszerű megoldások közül a testicularis spermiumextrakció (TESE) és a mellékheréből mikrosebészeti úton történő ondónyerés (MESA), valamint az intracitoplazmatikus spermiuminjekció (ICSI) érdemel említést.

Aspermiumok rendellenességei többnyire genetikai eredetűek, ezért első pillantásra azt gondolhatnánk, hogy a férfimeddőség hagyományos kezelése kudarcra van ítélve.1 A meddő férfiaknak még tíz évvel ezelőtt sem volt semmi reményük arra, hogy gyermekük legyen. Később aztán megjelentek a korszerű mikrosebészeti eljárások, amelyek forradalmasították a meddőség kezelését. Az ondóvizsgálat eredményének értékelését lapunk idei márciusi számában tekintettük át. Kétrészes cikkünk második részében a meddőség genetikai okairól esik szó. Azokat a kromoszóma-rendellenességeket vizsgáljuk meg részletesen, amelyekre az Y kromoszóma nukleotidsorrendjének közelmúltban befejeződött meghatározása nyomán derült fény. Bemutatjuk továbbá az ilyen rendellenességek esetében alkalmazható eljárásokat, a testicularis spermiumextrakciót (TESE), a mellékheréből mikrosebészeti úton történő ondónyerést (MESA, microsurgical epididymal sperm aspiration), valamint az intracitoplazmatikus spermiuminjekciót (ICSI).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Sherman J. Silber, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.