hirdetés

Milyen hosszú az idő, ami elég?

Mrs. Smith, egy egyébként egészséges 58 éves nő, az ön rendelőjében van, hogy áttekintsék egy gyanús tüdőgóc CT-vezérelt tűbiopsziájának ereredményeit, három évvel azt követően, hogy a beteg II. stádiumú emlőrák miatt adjuváns kemoterápiában részesült. Ön kellő empátiával elmagyarázza neki, hogy az eredmények megerősítik a metasztatikus emlőrák (MBC, metastatic breast cancer) diagnózisát, amely az elsődleges tumorhoz hasonlóan nem mutat fokozott hormon- és HER2-receptor-expressziót. Mrs. Smithnél csak azután alakult ki köhögés, hogy a komputertomográfiás (CT) vizsgálat számos kétoldali tüdőgócot mutatott ki. Ön elmagyarázza, hogy a citotoxikus kemoterápia milyen szerepet játszik a remisszió elérésében, a daganatos tünetek csökkentésében és – az ön reményei szerint – a túlélés meghosszabbításában. Elmagyarázza a tervezett kemoterápiás séma lehetséges mellékhatásainak hosszú listáját. Mrs. Smith eztán megkérdezi: „Doktor úr,mennyi ideig kell folytatnom ezt a kemoterápiát?”

A belgyógyász onkológustól és némiképpen a földrajzi régiótól függően Mrs. Smith különböző ajánlásokat kaphat. Például az egyik onkológus ezt mondhatja: „Négy-hat hónapig fogjuk önt kezelni, majd megállunk és figyelünk. Ha szükség van rá, bármikor folytathatjuk a kezelést. ”Egy másik onkológus esetleg ezen a véleményen van: „A kemoterápia időtartamát nem lehet előre meghatározni. Attól függ, hogy a daganat hogyan reagál a kezelésre, és ön hogyan tolerálja azt.” Mindkét megközelítés helyes lehet,vagy tulajdonképpen csak egyetlen jó válasz van?

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Andrew D. Seidman
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.