hirdetés

Milyen műtétet végezzünk petefészekrákban?

Egy új, meggyőző vizsgálat szerint előrehaladott petefészekrákban nincs minden esetben szükség lymphadenectomiára.

hirdetés

Az előrehaladott petefészekrákos betegeknél évtizedeken keresztül a tumoros tömeget csökkentő szándékkal végzett („debulking”) sebészeti beavatkozás standard részének tekintették a regionális nyirokcsomók eltávolítását is.

A beavatkozás megítélése ellentmondásos: számos vizsgálat (retrospektív anyagok, népességi vizsgálatok, prospektív vizsgálatok ismételt értékelése) arról számolt be, hogy a jobb túléléshez szükség van a regionális lymphadenectomiára is. Egy új, mérföldkőnek számító európai vizsgálat szerint viszont ez tévedés: a medencei és a paraaortális nyirokcsomók automatikus eltávolítása nem hosszabbítja meg a túlélést.

A The New England Journal of Medicine online kiadásában 2019. februárjában megjelent LION (Lymphadenectomy In Ovarian Neoplasms) vizsgálat dr. Philip Harter (Kliniken Essen-Mitte, Essen, Németország) vezette kutatói azt tapasztalták, hogy átlagosan 69,2 hónapig élt az a 323 beteg, akiknél nem történt lymphadenectomia, míg 65,5 hónap átlagos túlélés volt kimutatható azon 324 betegnél, akiknél lymphadenectomia is történt a „debulking” műtét során (P=0,65). A nyirokcsomó-műtétes csoportban továbbá jóval több posztoperatív komplikáció lépett fel. „A szisztematikus lymphadenectomia előrehaladott petefészekrákos esetekben semmi haszonnal nem jár” – vonták le a kutatók a következtetést.

A kutatók az előzetes eredményeket már az American Society of Clinical Oncology 2017-es találkozóján is ismertették, ahol dr. Linda Duska nőgyógyász-professzor asszony (University of Virginia School of Medicine in Charlottesville) is egyetértett azzal, hogy a lymphadenectomiát biztonsággal el lehet hagyni, hiszen nem javítja a túlélési kilátásokat. Lymphadenectomia mellett annak ellenére sem javul a túlélés, hogy a betegek 56%-ánál okkult áttétek vannak a nyirokcsomókban.

A szerkesztőségi közleményben két szakértő, Dr. Eric Eisenhauer (Massachusetts General Hospital, Boston) és Dr. Dennis Chi (Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York City) feltették a kérdést, hogy hogyan tudott ilyen hosszú ideig fennmaradni egy rossz orvosi gyakorlat, amire aztán a LION-vizsgálat feldolgozása megadta a választ. A legtöbb petefészekrák már a diagnózis idején is távoli áttéteket képez, a túlélést a hasi tumor ellátása befolyásolja, ami progrediálva általában bélelzáródást, éhezési állapotot okoz. A citoreduktív műtét célja a látható daganatok eltávolítása, más szervekről is, és ez valóban meghosszabbítja a túlélést. Ugyanakkor a nem látható daganatos szóródás a kemoterápia ellenére is jelen lehet az egyéb hasi szervekben, így a nyirokcsomókban is, a gyógyító orvosok jelentős része ezért a lymphadenectomia mellett foglalt állást.

A LION vizsgálatot viszont eltérő módon tervezték: csak a látható elváltozások komplett eltávolítása után döntötték el, hogy a műtét további részében történjen-e nyirokcsomó-blokk, ami alapvető különbség az eddigi gyakorlathoz képest, amikor is minden esetben lymphadenectomia (is) történt. A LION vizsgálatban számos európai központ vett részt. Előrehaladott (FIGO St. IIB-IV) petefészekrákos betegeket választottak be: a IIB és III stádiumban a daganat a hasüregre korlátozódott. A IV. stádiumú betegek közül csak azokat vették be a vizsgálatba, akiknél a hasüregen kívüli (pleura, máj, lép, hasfal) daganatos gócokat makroszkóposan teljesen el lehetett távolítani, és jó ECOG performance státuszban voltak. Az átlagos progresszió mentes túlélés mindkét betegcsoportban 25,5 hónap volt (P=0,2). A súlyos posztoperatív komplikációk száma jóval magasabb volt a lymphadenectomiás csoportban, pl. ismételt laparotomiára 12,4% vs 6,5%-ban volt szükség (P=0,01). Az ismételt laparotomia leggyakoribb oka a bélsérülés, vagy fistula kialakulása volt. A lymphadenectomia lényegesen megnövelte a műtét hosszát. A két betegcsoport között jelentős különbség volt a 60 napon belüli mortalitásban is: 3,1% vs 0,9% (P=0,049).

Dr. Jason Wright (New York-Presbiterian/Columbia University Medical Center) vezető nőgyógyász főorvos is határozottan fontos vizsgálatnak tartja a LION-t. Saját tapasztalata szerint az előrehaladott petefészekrákban végzett citoredukciós, vagy „debulking” műtét után sok komoly komplikáció lép fel. A műtét részeként elvégzett lymphadenectomia nem jár semmilyen előnnyel, sőt káros lehet, ezért a nem megnagyobbodott nyirokcsomókat nem kell eltávolítani.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. The New England Journal of Medicine

3. The New England Journal of Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.