hirdetés

Minoxidil emlőrákos betegek alopeciája ellen

A helyileg alkalmazott minoxidilt széles körben alkalmazzák hajhullás kezelésére, de az orális és a helyi minoxidil kombinációja hatásosabb lehet azoknál a mellrákos nőknél, akiknél a rákellenes kezelés miatt alopecia alakult ki.

hirdetés

Egy emlőrákos és rákellenes terápia által kiváltott alopeciában szenvedő nők retrospektív kohorszvizsgálatában a kutatók azt találták, hogy az alacsony dózisú orális minoxidil (LDOM) és a helyileg alkalmazott minoxidil kombinálásával jobb eredményeket érhetők el, mint a helyileg alkalmazott minoxidil önmagában, és a betegek a kombinációs kezelést jól tolerálták.

A helyi minoxidilt az Egyesült Államokban és az Európai Únióban az androgenetikus alopecia kezelésére hagyták jóvá. Az orális minoxidil hajhullás kezelésére nem engedélyezett, de fokozott figyelmet kapott a hajhullás kiegészítő terápiájaként, különösen a nők esetében. Az orális minoxidil sokkal nagyobb dózisokban a magas vérnyomás kezelésére engedélyezett.

Egyre több tanulmány készült az orális minoxidil női hajhullás kezelésére történő alkalmazásáról, melyek eredményei azt sugallják, hogy az LDOM hatékonyabb lehet, mint a helyi terápia, jól tolerálható, és az egyének számára kényelmesebb lehet.

 

Tanulmány részletei

A Journal of the American Academy of Dermatology című folyóiratban online megjelent tanulmányban Jeewoo Kang, MD és munkatársai a Szöuli Nemzeti Orvostudományi Egyetemről 100 olyan emlőrákos betegnél értékelték az LDOM hatékonyságát, akiknél tartós kemoterápia által kiváltott alopeciát (pCIA) és endokrin terápia által kiváltott alopeciát (EAI) diagnosztizáltak. Retrospektive áttekintették az orvosi feljegyzéseket, szabványosított klinikai fényképeket és trihoszkópos képeket, hogy értékeljék az alopecia mintázatát, súlyosságát, a kezelésre adott választ, valamint a vertex haj sűrűségének és vastagságának kezelés utáni változásait.

Az egyedül EIA-ban szenvedőkkel összehasonlítva, a pCIA-ban szenvedő betegeknél szignifikánsan nagyobb valószínűséggel fordult elő diffúz alopecia (P < 0,001), és nagyobb valószínűséggel volt súlyosabb alopecia, bár ez a különbség nem volt szignifikáns (P = 0,058). Az eredményeket 56 olyan, minoxidillal kezelt betegnél értékelték (19 helyi minoxidillal önmagában, 37 pedig LDOM-mal és helyileg alkalmazott minoxidillal) akikről klinikai és trihoszkópos fényképek is rendelkezésre álltak mind a kiinduláskor mind az utolsó utánkövetéskor (a követés során minden beteget 3 hónapos időközönként ellenőriztek).

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akiket napi egyszeri 1,25-5,0 mg/nap orális minoxidillal és 5%-os helyi minoxidil oldattal kezeltek, jobb válaszreakciót mutattak (P = 0,002), és nagyobb százalékban nőtt hajuk sűrűsége a kiindulási állapothoz képest (P = 0,003) a kizárólag helyi minoxidil monoterápiában részesülőkkel összevetve. A hajvastagság kezelés utáni változása nem különbözött szignifikánsan a két csoport között (P = 0,540). Az öt (13,5%) hypertrichosis, két ödémás (5,4%) és egy fejfájás/szédülés (2,7%) eseten kívül a kombinációt kapók között egy alkalommal szívdobogásról (2,7%) is beszámoltak. Palpitációt jelentettek egy olyan betegnél (5%), aki helyi monoterápiában részesült, ebben a csoportban ez volt az egyetlen nemkívánatos esemény.

A kombinációs terápiás csoportban a 37 beteg közül összesen 5 (13,5%) ért el teljes választ, amelyet az alopecia súlyosságának 2. fokozatról 1. fokozatra történő javulásaként határoztak meg, míg a csak helyi terápiát kapó csoportban a 19 betege közül senki sem. A kombinációs csoportban egyetlen beteg alopeciája sem rosszabbodott, míg a helyi monoterápiás csoportban ez két betegnél (10,5%) is előfordult.

 

A tanulmány korlátai közé tartozik, hogy nem szerepelt benne olyan csoport, akik a minoxidilt kizárólag szájon át szedték, tehát nem tudjuk, mennyire lenne hatékony az orális terápia önmagában, és hogy a helyi kezelés hozzáadásával valóban jobb eredmény érhető-e el. Az orális minoxidil hatékony hajhullás elleni kezelés, azonban még alacsony dózis esetén is előfordul a fejbőr mellett egyéb helyeken is szőrnövekedés továbbá ödéma, fejfájás és szédülés.

 

Forrás:

Jeewoo Kang, Won Lee,Ohsang Kwon: Efficacy of low-dose oral minoxidil in the management of anticancer therapy-induced alopecia in patients with breast cancer: A retrospective cohort study J Am Acad Dermatol. online 13 December 2022 https://doi.org/10.1016/j.jaad.2022.12.005

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.