hirdetés

Mit adjunk thromboprofilaxisra ízületi műtét után?

Azt kutatták, mi a legmegfelelőbb stratégia a thrombózisok megelőzésére a nagy csípő-, vagy térdízületi helyreállító műtétek után.

hirdetés

Dr. Stefano Muscatelli (Michigan Medicine in Ann Arbor) és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy növekszik-e a vénás thromboembóliák (VTE-k) kockázata csípő- vagy térdprotézis után a bentlakásos rehabilitációs intézménybe kerülő betegeknél az egyenesen otthonukba bocsátott betegekhez képest, továbbá, hogy van-e különbség az intézményekbe, vagy az otthonukba bocsájtott betegek VTE kockázata között a különböző gyógyszerelések esetén.

A gyógyszereléseket három csoportba sorolták: egyedüli aszpirin, vagy aggresszívebb antikoagulánsok (warfarin, Xa faktor gátló, direkt thrombin gátló, kismolekulájú heparin, pentasaccharid, vagy thrombocyta-gátló gyógyszerek aszpirinnal, vagy anélkül), illetve egyéb gyógyszerek. Az American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) 2022. évi találkozóján ismertetett eredményeik szerint a VTE-k aránya magasabb volt az intézményekbe kerülő betegek körében.

Összesen 6411 beteg került be a felmérésbe, a VTE-k összesített aránya 1,05% volt. Az 5445 otthonába engedett betegnél a VTE-k kockázata lényegesen alacsonyabb volt, mint az intézményekbe kerülő 966 betegnél (0,83% vs 2,26%, P<0,001). Nem volt különbség azonban a VTE-k arányában az intézményekbe, vagy otthonukba kerülő betegek között, amennyiben mindkét betegcsoport aggresszívabb kemoprofilaxist kapott.

A kizárólag aszpirint szedő és otthonukba bocsájtott betegek körében lényegesen kisebb volt a VTE-k aránya, mint a szintén kizárólag aszpirint szedő, de a műtét rehabilitációs intézményekbe kerülő betegek körében (0,76% vs 3,83%, P<0,001). Ennek ismeretében a szerzők a betegeket hazatérésre bíztatják, a teljes ízületi pótlás után az intézményekbe kerülő betegeknél pedig az aszpirinnél hatásosabb kemoprofilaxis mérlegelését javasolják. A dohányzás, a BMI, a különböző műtéti eljárások, a preoperatív antikoaguláció nem befolyásolták a VTE-arányok alakulását.

Dr. Stuart J. Fisher (Summit Orthopaedicas and Sport Medicine, New Jersey) szerint az eredmények nem voltak elég meggyőzőek. Zavaró tényezőként említette, hogy a műtétek után rehabilitációs intézményekbe irányított betegek alapvetően kevésbé voltak mobilisak és önállóak, ezért náluk eleve magasabb volt a VTE kockázata. Elmondása szerint az utóbbi néhány évben elmozdulás történt az antikoaguláció tekintetében az aszpirintől az aggresszívebb gyógyszerek irányában. A napi egy-két adagban használt aszpirin a kezdeti adatok szerint jól véd a VTE-k ellen. A kérdés viszont az, hogy bizonyos betegeknél elégséges-e? És az adatok alapján ez nem világos. De annyi biztos, meg kell találnunk a különböző betegcsoportok leghatásosabb antikoagulációs módszerét. További korlátozó tényező a vizsgálat retrospektív természete, és az, hogy nem értékelték az agresszívebb kemoprofilaxisból származó mellékhatásokat sem, ráadásul a profilaxisra használt gyógyszeres kombinációkat a műtétet végrehajtó sebészekre bízta. A kétoldali műtéteket, a konverziós arthroplasztikát, a csípő hemiarthroplasztikáját, a térdizületi arthroplasztikát és a halálozást sem említették.

Forrás:  

Frellick M. Is aspirin the best way to prevent blood clots after THA/TKA? Medscape Medical News > Conference News > AAOS 2022. March 29, 2022.

American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) 2022 Annual Meeting: Abstract 275. Presented March 23, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.