hirdetés

Mit szedjünk térdízületi oszteoartritiszben?

Jelenleg is vita tárgya, hogy a térdek oszteoartritiszes fájdalmára nem szteroid gyulladásgátlókat vagy az opioidokat ajánljuk. Egy friss metaanalízis azt mutatja, hogy a per os opioidok nem hatásossabban a NSAID-oknál.

hirdetés

Az  Osteoarhtritis and Cartilage című lapban 2016. február 1.-én online megjelent nagy metaanalízisben Smith és munkatársai kimutatták, hogy a gyengébb orális opioid tramadol és a hatékonyabb hidromorfon és oxicodon semmivel sem csillapítja jobban a térdízületi  oszteoartropátiás fájdalmakat, mint a nem-szteroid gyulladásgátlók (diclofenac, naproxen, piroxicam, celecoxib).

Amennyiben a beteg súlyos térdízületi  oszteoartritiszes (OA) fájdalmainak csökkentésére már nem elegendőek a különféle NSAID-ok, a sok esetben elkerülhetetlen teljes térdízületi protézis-műtét előtt még rendszerint egy más mechanizmusú fájdalomcsillapítással is próbálkozunk és az opioidokhoz nyúlunk. Dr. Savannah R. Smith ( Brigham and Women’s Hospital, Boston, Massachusetts) és munkatársai áttekintették a térdizületi fáldalom csillapításának különféle terápiáit értékelő, NSAID-okat és az opioidokat összehasonlító 1982 és 2015 között angol nyelven megjelent, randomizált, kontrollált vizsgálatokat.

A legtöbb térdízületi  oszteoartritiszes betegnél NSAID-okkal, vagy gyenge opioiddal (tramadol) kezdik a fájdalomcsillapítást. A szerzők az irodalomban 17 olyan - Nyugat-Európából, Amerikából, Ausztráliából és Új-Zélandról származó, - a térdízület OA okozta fájdalomcsillapítással foglalkozó vizsgálatot találtak, melyek a megkívánt feltételeknek megfelelnek. A tanulmányok közül 11 foglalkozik a különféle NSAID-okkal, 3 a tramadollal vagy a tramadol-acetaminophen kombinációval, 2 a hidromorfonnal vagy az oxicodonnal, és 1 a celecoxib plusz tramadollal. A vizsgálatok alapján összességében 27 terápiás csoport volt kialakítható aktivitásuk szerint: 9 celecoxib, 1 diclofenac, 2 naproxen, 1 piroxicam, 10 tramadol, 1 tramadol-acetaminophen, 2 hidromorfon és 1 oxicodon. A vizsgálatokban az NSAID hatást átlagosan 13 héten át, az opioidok hatását átlagosan 12 héten keresztül figyelték (p<0,01). A fájdalom megítélését a Western Ontario and MacMaster Universities Osteoarthritis Index alapján (WOMAC) végezték, a fájdalom erősségét 0-tól 100-ig határozták meg (ahol a 100 volt a legerősebb fájdalom).

A kiindulási demográfiai megoszlás és a hatás(talanság) miatti abbahagyás arányai az NSAID-okat és az opioidokat szedőknél azonosan alakultak, viszont  NSAID-okat szedők csoportjában valamivel kevesebben hagyták abba a gyógyszer szedését a fájdalom és/vagy a toxicitás miatt. Minden típusú fájdalomcsillapítás szinte azonos eredményt hozott: az NSAID-ot és a gyenge opioidot szedők csoportjában egyaránt 18-cal csökkent a fájdalom-score, míg a hatásosabb opioid csoportban 19 pontos volt a fájdalom csökkenése. Regressziós analízis szerint nem volt megfigyelhető különbség az egyes gyógyszercsoportok között, a térdízületi OA-s fájdalom csillapításának erősségében, ami meglepte a kutatókat: „az volt a kiindulási hipotézisünk, hogy az opioidoknak az NSAID-oknál komolyabb fájdalomcsillapító hatása van, és meglepődve láttuk, hogy nem tudtunk kimutatni ilyen különbséget”. A vizsgálat másik meglepő ténye az volt, hogy a placebo-hatás erőssége függött a vizsgálandó (komparátor) gyógyszertől: az opioidokat értékelő vizsgálatokban erősebb volt a placebo-hatás, mint az NSAID-ket értékelő vizsgálatokban. Az opioidok és a NSAID-ok  mellett eddig nem észleltek eltérő placebo-hatást, azt viszont eddig is tudtuk, hogy a placebo-hatás a beavatkozás jellegétől függő erősségű: műtét mellett a legerősebb, aztán következik az injekció, majd a tabletta placebo-hatása. Fentiek szerint viszont a per os szedhető gyógyszerek között is van placebo-hatás (vagy szándék-hatás) különbség függően attól, hogy előre milyen hatást várunk el az adott fájdalomcsillapítótól. A jelenség vizsgálata  közelebb vihet a fájdalomcsillapítók hatásmechanizmusának megértéséhez is.   

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical New

2. Osteoarthritis and Cartilage

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.