hirdetés

Módosított Atkins-diéta gyógyszerrezisztens epilepsziában

Egy új kutatás szerint a szokásos rohamellenes kezelésekhez mellett alkalmazott módosított Atkins-diéta (MAD) jelentősen csökkenti a rohamok gyakoriságát a gyógyszerrezisztens epilepsziában szenvedő betegeknél.

hirdetés

Egy randomizált prospektív vizsgálatban a havi rohamok száma több mint felére csökkent a magas zsírtartalmú és alacsony szénhidráttartalmú étrendet követő betegek egynegyedében; és a csoport 5%-a 6 hónap alatt teljesen rohammentes volt.

Alacsony szénhidrátbevitel

A kutatók régóta tudják, hogy a ketogén és az Atkins-diéták követése az epilepsziás serdülőknél a görcsrohamok csökkenésével jár. Az ezzel kapcsolatos korábbi tanulmányok azonban kis esetszámúak voltak, és többségük retrospektív elemzés volt. A Neurology-ban január 4-én online megjelent vizsgálatba 160 olyan 10-55 éves beteget (80 felnőttet, 80 serdülőt) vontak be, akiknek az epilepsziáját nem sikerült kontrollálni annak ellenére, hogy legalább három görcsoldó gyógyszert kaptak a maximálisan tolerált dózisban. Az intervenciós csoportot megtanították a MAD diéta lényegére, mintamenüt és receptfüzetet és az ételek lehetséges cseréjét feltüntető listát kapott. (A MAD diéta körülbelül 65% zsírt, 25% fehérjét és 10% szénhidrátot tartalmaz. A hagyományos ketogén diétától eltérően a MAD nem tartalmaz korlátozást a fehérjékre, kalóriákra vagy folyadékokra vonatkozóan.) A szénhidrátbevitelt napi 20 grammra korlátozták.

A résztvevők táplálékkiegészítő multivitaminokat és ásványi anyagokat szedtek, étkezési naplót vezettek, naplózták a rohamok aktivitását, és naponta háromszor mérték vizeletük ketonszintjét. A diéta betartásának érdekében hetente ellenőrző telefonhívásokat is kaptak. A kontrollcsoport normál étrenden volt, szénhidrát-korlátozás nélkül. A vizsgálat során minden résztvevő folytatta a számára előírt görcsoldó terápiát.

 

Az elsődleges kimenetel

Az elsődleges kimenetel a rohamok több mint 50%-os csökkenése volt. A 6. hónapban az intervenciós csoport 26,2%-a érte el ezt a célt, míg a kontrollcsoport mindössze 2,5%-a (P < 0,001). A rohamok gyakorisága az intervenciós csoportban a kiindulási havi 37,5-ről havi 27,5-re esett vissza a MAD diéta 3 hónapos követése után, és havi 21,5-re 6 hónap után. A MAD hozzáadása nagyobb hatással volt a rohamok aktivitására felnőtteknél, mint serdülőknél: a 6. hónap végén a tinédzserek 36%-ánál csökkentek a rohamok több mint 50%-kal, míg a diétán lévő felnőttek 57,1%-a érte el ezt a szintet. Az életminőséget tükröző pontszámok is magasabbak voltak az intervenciós csoportban. A vizsgálat végére a MAD-ot követő betegek 5%-ának egyáltalán nem volt görcsrohama, míg a kontrollcsoportban nem volt ilyen görcsroham nélküli beteg. A rohamok medián száma valójában nőtt a kontrollcsoportban a vizsgálat során.

A vizelet ketózis átlagos reggeli és esti szintje az intervenciós csoportban 58,3 ± 8,0 mg/dl, illetve 62,2 ± 22,6 mg/dl volt, ami a diéta kielégítő betartására utal. A fogyásban nem volt szignifikáns különbség a csoportok között. A résztvevők 33%-a nem fejezte be a vizsgálatot vagy azért, mert nem tolerálta az étrendet, vagy azért, mert nem észlelte annak előnyeit, és voltak olyanok is akiket nem tudtak nyomon követni- részben a COVID-19 miatt. Ugyanakkor azt tapasztalták, hogy a betegek jobban tolerálták a módosított Atkins-diétát, mint amit mások a ketogén diéta alkalmazásakor megfigyeltek. Mind a felnőttek, mind a serdülők beszámoltak arról, hogy a MAD diéta, amely a hagyományos ketogén diéta kevésbé szigorú változata – tartalmaz zöld leveles zöldségeket, tojást, a csirkét, halat és más állati fehérjéket, továbbá szalonná – könnyebben követhető, mint a ketogén diéta.

Bár nem tudjuk, hogy egy ilyen étrend milyen mechanizmussal véd a rohamok ellen, egyes bizonyítékok szerint az agyi fő gátló és serkentő neurotranszmitter rendszerek dinamikáját befolyásoló intermedier anyagcserén keresztül hathat.

 

A diéta előnyei

Dr. Mackenzie Cervenka (Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, Maryland) kommentárjában kiemelte, hogy a tanulmány az első, viszonylag elfogadható randomizált, kontrollált vizsgálat, amely bemutatja, hogy milyen előnyökkel jár, ha a MAD-t hozzáadják a kezelésre rezisztens epilepszia standard rohamellenes terápiájához. Fontosnak tartja, hogy a tanulmány az életminőség és a viselkedés javulását is kimutatta a szokásos gondozási terápiákhoz képest jelentős káros hatások nélkül. A MAD rugalmassága nagyobb étrendi változatosságot és nagyobb fehérjebevitelt tesz lehetővé, így könnyebb követni, mint a hagyományos ketogén diétát. Az is fontos szempont, hogy az a helyi recepteket és fűszereket tartalmazó cserelista és receptfüzet használata lehetővé tette az ételek rugalmas megválasztását és az egyszerű követést, és a MAD összeállítói arra is figyeltek, hogy a diéta az alacsony jövedelműek számára is követhető legyen. 

 

Forrás:

Manral M, Dwivedi R, Gulati S et al: Neurology Jan 2023, 10.1212/WNL.0000000000206776; DOI: 10.1212/WNL.0000000000206776Neurológia . Közzétéve online: 2023. január 4. Absztrakt

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.