hirdetés

Módszerek és hosszú távú eredmények összehasonlítása kisméretű hepatocelluláris carcinoma kezelésében

Célkitűzés. 
A vizsgálat célja a transzkatéteres artériás kemoembolizáció (TACE), a perkután etanol-befecskendezés (PEI), a lézeres termoabláció (LTA) és a kombinált kezelés eredményességének összehasonlítása kisméretű hepatocelluláris carcinoma kezelésében.

Módszerek. 
1998 és 2004 között 131 cirrhosisos (99 Child–Pugh A stádiumú és 32 Child–Pugh B stádiumú) beteg vett részt a vizsgálatban, akiknek kisméretű hepatocelluláris carcinomája volt; 34 beteget PEI-vel, 46-ot LTA-val, 18-at TACE-vel, 33-at pedig kombinált módszerrel kezeltünk.

Eredmények. 
Egyik beavatkozás alatt sem fordult elő komolyabb szövődmény. A komputertomográfiás (CT) vizsgálat a kezelt göbök 81%-ában (148-ból 120 göb) teljes nekrózist mutatott; összesen 42 beteg (32%- ban) került relapszusba (betegségmentes intervallum: 17,0±13,7 hónap). A kumulatív túlélési arány a 12., 36., illetve 60. hónapban 81,9, 35,7, illetve 20,8% volt. A túlélés egyváltozós elemzése statisztikailag szignifikáns különbséget mutatott ki a Child–Pugh A és Child–Pugh B stádiumú betegek között (p<0,0001), illetve a 20 mm-es vagy annál kisebb göbök és a 20 mm-nél nagyobb göbök között (p=0,001). Az LTA-val kezelt betegek túlélése szignifikánsan hosszabb volt, mint a TACE-vel és PEI-vel kezelteké.

Következtetések. 
A leghatékonyabb kezelésmódnak az LTA bizonyult, amely kevésbé invazív, kevesebb ülést igényel, majdnem minden esetben teljes nekrózist okoz, és hosszabb túlélést biztosít.

Bevezetés
A hepatocelluláris carcinoma (HCC) a leggyakoribb primer májtumor és az egyik leggyakoribb malignus daganat az egész világon; éves incidenciája körülbelül 500 000–1 000 000 eset, földrajzi megoszlása tág határok között változik. A máj-cirrhosis kedvez a sejtproliferációnak, és e praecancerosus állapotból évente 2–5%-ban fejlődik ki malignus daganat. A virushepatitisszel kapcsolatos legújabb epidemiológiai vizsgálatok adatai megerősítették, hogy a HCC fő rizikófaktora a krónikus B (HBV+) és C hepatitis (HCV+), és egyidejű HBV+- és HCV+-fertőzés esetén a kockázat még nagyobb. Az adatok szerint a HCC további rizikótényezője egyebek között a férfi nem és az 50 év feletti életkor.
A HCC anatómiai-patológiai tulajdonsága, hogy többgócú betegség, és gyakoriak a lokális recidívák és/vagy a kezelés után megjelenő új léziók.
A korszerű képalkotó eljárások széles körű elterjedésének, a nagy kockázatú egyének számára bevezetett szűrőprogramoknak és a máj-cirrhosis okozta mortalitás csökkenésének köszönhetően az elmúlt években jelentősen megnőtt a korai stádiumban diagnosztizált HCC aránya. A HCC prognózisát azonban a tumortól független tényezők is befolyásolják, például a cirrhosis súlyossága (funkcionális kompenzáció, Child–Pugh stádium), a beteg általános egészségi állapota és a kezelési módszer.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Francesco Saverio Ferrari, Andrea Stella, Paolo Pasquinucci, Francesco Vigni, Letizia Civeli, Massimo Pieraccini és Fabrizio Magnolfi
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.