hirdetés

Mortalitási rizikó felmérése időskori demenciában

Egy új predikciós modell segítheti a klinikust az idős korú, demens betegek várható élettartamának meghatározásában, a páciens kora, neme, dohányzási szokásai, krónikus betegségei, testtömeg indexe (BMI) és fizikai állapota alapján.

hirdetés

A predikciós modell leginkább a beteg igényeit, céljait figyelembe vevő terápia kiválasztásában, valamint az életet lezáró döntések megbeszélésében lehet hasznos. Az új eszközhöz fűződő legfőbb remény, hogy elősegíti az orvost, a beteget és a beteg hozzátartozóit a közös döntéshozásban.

Erre az egyre növekvő számú betegcsoportra korábban hasonló rendszert még nem dolgoztak ki, így ez a modell jelentős társadalmi terhet hivatott enyhíteni. Jelenleg 6,5 millió 65 év feletti amerikai állampolgár szenved demenciától, többnyire Alzheimer kórtól. A diagnózistól számított medián túlélés széles határok között mozog, 3,3-tól 11,7 évig. A beteg várható élettartamának pontosabb becslése jelentős segítséget nyújthatna többek között a pénzügyi tervezésben, terápiás döntésekben, és a hosszútávú ápolási szükségletek felmérésében. További jelentősége lehet a késői haszonnal, de közvetlen rizikóval/teherrel járó beavatkozások, terápiák indokoltságának megítélésében is, mint amilyen például a rákszűrés, vagy szoros vércukorszint beállítás. Potenciális lehetőség nyílik továbbá a kognitív állapotromlás, valamint a viselkedésbeli változás felmérésére is. Mivel életmódbeli faktorokon keresztül számszerűsíti az egyéni mortalitási rizikót, a beteget életmód változtatásra is ösztönözheti.

A kutatás során az 50 év feletti amerikaiak egészségügyi és pénzügyi állapotát felmérő Health and Retirement Study keretei között 10 éven át követtek 4267 olyan beteget, akiknél demenciát valószínűsítettek. A résztvevők átlagéletkora 82 év volt a nemek megoszlása női túlsúlyt (69%) mutatott. Eleinte minden beteg a saját otthonában élt. Az idős, demens, nem idősotthonban élő amerikaiak nagyjából harmada él egyedül, 30%-uk lakótársakkal, míg 27%-uk élettársukkal él együtt.  A kialakított modellt egy másik nagy kutatásba, a National Health and Ageing Trends-be beválogatott embereken tesztelték. 75%-os pontossággal sikerült meghatározniuk a résztvevők 10 éven belüli mortalitását. Az idősebb életkor, a férfi nem, valamint az alultápláltság, tehát a 18,5 alatti BMI bírtak szignifikáns önálló predikciós értékkel.

A jelen modellben felhasznált predikciós faktorok jó közelítéssel jelzik a mortalitási valószínűséget, mivel a fizikai leromlás általában a krónikus betegségek progressziójának következménye. Gyakorlati megfontolásból a demenciára jellemző hallucinációk és téveszmék nem kerültek be a modellbe, mivel ezekről nehezebben érhető el információ.

További cél egy olyan modell felállítása, mely a szakszerű ápolás kezdetének optimális időpontját határozná meg.

Forrás:

https://www.medscape.com/viewarticle/981631?src=

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.