hirdetés

Multidiszciplináris kezeléssel csökkenthet az elhízott fiatal felnőttek nem alkoholos zsírmáj betegsége

 Háttér.
 A nem alkoholos zsírmáj betegség emelkedő prevalenciája ellenére még mindig keveset tudunk a kórkép klinikai jelentőségéről és optimális kezeléséről. Célkitűzés. Tanulmányunkban arra kerestük a választ, hogy a rövid távú (12 hetes) multidiszciplináris terápia miként befolyásolja a zsigeri elhízást és a nem alkoholos eredetű zsíros májbetegséget.

 Módszerek.
 A zsigeri elhízás és a nem alkoholos zsírmáj összehasonlítása céljából indított tanulmányunkba 73, a pubertáson átesett, elhízott fiatalt vontunk be (életkor 17,01±1,6 év; testtömegindex 36,54±2,86 kg/m2), akiknél a nem farmakológiai, multidiszciplináris kezelés előtt és 12 héttel utána ultrahangvizsgálatot végeztünk. Az elemzés során leíró és egyutas varianciaanalízisre és páros t-tesztre került sor.

  Eredmények.
  Az eredmények szerint a beavatkozás után a fiatal felnőttek zsigeri elhízása lényegesen mérséklődött (4,05±1,55 – 3,37±1,44), és a nem alkoholos eredetű zsírmáj prevalenciája is csökkent (a máj jobb lebenyében 52-ről 29%-ra, bal lebenyében 48-ról 29%-ra). Ez mindenképpen pozitív eredmény, hiszen a nem alkoholos zsírmáj betegség már gyermek- és fiatal felnőttkorban cirrhosis kialakulásával fenyeget.

 Következtetések.
 Fiatal korban még a rövid kezelés is kifejezetten erős hatással lehet az elhízáshoz társuló betegségekre.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Lian Tock, Wagner L. Prado, Danielle A. Caranti, Dejaldo M.J. Cristofalo, Henrique Lederman, Mauro Fisberg, Kăli O. Siqueira, Sérgio G. Stella, Hanna K. Antunes, Isa P. Cintra, Sérgio Tufik, Marco Túl
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.