Műtéti szél „borotválás” emlőrák műtétkor

A kezdeti stádiumú emlőrák műtétekor a műtéti üreg „leborotválásával” felére csökkenthető az ismételt műtét szükségessége.

hirdetés

Számos befejezett fázis III vizsgálat ismételten igazolta, hogy az emlőmegtartó műtétek (a primér tumor ép szöveti szélekkel történő széles kimetszése) és a posztoperatív teljes emlő sugárkezelés (WBRT) a kezdeti,  I és II stádiumú invázív emlőrákok esetén ugyanolyan jó kezelési stratégia, mint a mastectomia. A műtéti üreg falán marad daganatsejtek (a „pozitív sebszélek”) viszont jelenősen megnövelik az azonos oldali emlőben keletkező kiújulások gyakoriságát, ezért az esetek 20-25%-ában ismételt műtétet, re-excíziót kell végezni a műtéti üreg falainak lefaragására – ami elfogadhatatlanul sok. A megfelelő sebszélek, az elegendő szegély definiálása viszont ellentmondásos, hiszen az invázív daganat szabad szemmel nem látható és nem is tapintható nyúlványokat bocsájthat a környezet felé.

Az ASCO évenkénti kongresszusán 2015. május 30.-án elhangzottak szerint az emlőtumorok széles kimetszése során a megmaradt műtéti üreg belső falának rutin lefaragása, „leborotválása” jelentősen csökkenti annak lehetőségét, hogy a sebszélek daganatos sejtek által infiltráltan maradjanak, és ezzel a beavatkozással jelentősen csökken az ismételt kimetszések, a re-excisiók szükségessége és a kozmetikai eredmények sem romlanak azok eredményeihez képest, akiknél ez a beavatkozás nem történik meg (Johnson). A Dr. Anees B. Chagpar (Yale Cancer Center, New Haven, Connecticut) vezette tanulmány eredményei a New England Journal of Medicine-ben Chagpar AB, Killelea BK, Tsangaris TN, et al. A randomized, controlled trial of cavity shave margins in breast cancer. N Engl J Med 2015;373:503-510. jelent meg.

Az üreg leborotválása nem újdonság, de ez az első randomizált vizsgálat, melyben a borotválást és a nem borotválás módszerét hasonlítják össze. Összesen 235, kezdeti,  0 és I stádiumú emlőrákos beteget két csoportra osztották: az egyik csoportba azok kerültek, akiknél a tumor széles kimetszése után a sebész még leborotvált a műtéti üreg falairól egy-egy réteget, a másik csoportba pedig azok, akiknél a tumor eltávolításán kívül egyéb nem történt. A 22 hónapos követés után megállapítható, hogy a leborotvált csoportban jóval kevesebb „pozitív műtéti szél” maradt (19 % vs 34%, p=0,01). Invázív ráknál pozitív műtéti szélről akkor beszélünk, ha a tumor elérte a specimen szélét, DCIS-nél pedig akkor, ha a műtéti szélnél 1 mm-nél kisebb távolságban van daganatsejt. A re-excíziós arány ennek megfelelően a borotváltaknál 10%, a nem borotváltaknál 21% volt (p=0,02). A szerzők szerint igen fontos, hogy a kozmetikai eredmény a két csoportban azonos volt, holott a tumor kimetszés és leborotválás mintegy 50%-kal nagyobb tömegű szövet eltávolításával járt.

A tanulmányhoz fűzött kiadói megjegyzésben Dr. Hiram Cody és Dr. Kimberly Van Zee (Memorial Sloan Kettering Cancer Center, NY) kiemelik, hogy a második műtét, a re-excízió jelentős kozmetikai, érzelmi és financiális többlettel jár, ezért lehetőleg kerülendő, mégis a lumpectómiák utáni ismételt műtétek (intézettől függően) akár 10-50%-ot is elérheti. Az Egyesült Államokban évente kb. 180 000 lumpectomiát végeznek, és ha a re-excíziók számát csak 10%-kal lehetne csökkenteni, az 18-20 000 műtétet tenne feleslegessé évente. A két csoport azonos kozmetikai eredményét a szerkesztőségi közlemény megkérdőjelezi, mert a betegeknek az első vizitkor adott saját bevallásán alapul, és kezdetben egy seroma elfedheti a nagyobb anyaghiányt. Az eredmények mégis fontosak: például a DCIS komponenst is tartalmazó daganatoknál a pozitív szélek jóval gyakoribbak (32% vs 12%), és arányosan függenek a DCIS méretétől. Ezért különösen javasolható a műtéti üreg leborotválása a DCIS-komponenst is tartalmazó emlőtumoroknál.  

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Annals of Surgical Oncology

2. Medscape Medical News > Conference News

3. The New England Journal of Medicine 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.