hirdetés

Myeloma multiplex

A mielóma, a csontvelő daganatos betegsége az egészséges csontvelőben is je­len lévő plazmasejtek elfajulásával jön létre. A mai gyógyszerekkel elérhető hosszú tünetmentesség általában nem jelent végleges gyógyulást. A betegeknek tanácsos keresniük vagy kihasználniuk a klinikai vizsgálatban való részvétel lehetőségét.

hirdetés

A plazmasejtek az immunrendszer ve­gyi fegyverekkel felszerelt „katonái”, feladatuk az antitestek (immunglo­bulinok) termelése. Mielómában csak egyfajta immunglobulin képződik kiugró mennyiségben egy bizonyos plazmasejt klón felszaporodása miatt. A kóros mennyiségben termelődő im­munglobulin mennyisége a vérben mérhető. Ennek az immunglobulin­nak, az ún. paraproteinnek nagy jelen­tősége van a betegség követése során és a kezelésre adott válasz lemérésénél.

A betegek egy részének vérében a komplett immunglobulin molekula mellett szabad könnyűlánc is jelen van, vagy csak az képződik kóros men­nyiségben. A szabad könnyűlánc káros a vesére, veseelégtelenséget okozhat.

A mielómának sokféle tünete lehet. A leggyakoribbak: csontfájdalom, fá­radtság, vérszegénység, fertőzések (pl. tüdőgyulladás, vizeletfertőzés, övsö­mör) és a veseműködés romlása.

A betegség beszövi a csontvelőt, meggyengíti a csont szerkezetét, súlyos csontritkulást okoz. Gócosan növe­kedve képes a csont teljes felszívására is. A diagnózis felállításakor nemcsak a fájdalmas pontokat, hanem a csont­rendszer többi, gyakran érintett részét (koponya, gerinc, mellkas, medence, csípő, váll) is fontos megröntgenezni – vagy CT-vel, MRI-vel vizsgálni.

A mielóma kezelése

Az utóbbi évtizedben számos új kezelés vált elérhetővé, nagyban javultak a be­tegek életkilátásai. A kezelés megállítja a betegség előrehaladását, visszafejlesz­ti a tüneteket, rendbe hozza a vérké­pet, lehetővé teszi az esetleges csonttö­rések gyógyulását. Hazánkban jelenleg a mielómás betegek nem könnyen jut­nak hozzá a legkorszerűbb gyógysze­res kezelésekhez, ezért is érdemes (ke­zelőorvosuk révén) tájékozódniuk az új gyógyszerek klinikai vizsgálatában való részvétel lehetőségéről. A kezelés a betegség átmeneti visszahúzódásá­hoz vezet, és általában halasztható ad­dig, amíg valamilyen tünet nem teszi azt szükségessé; az orvos 1-2 havonta el­lenőrzi a betegség alakulását. A kezelést indokolhatja a fájdalom, a vérszegény­ség, a vér magas kalciumszintje és a ve­seműködés romlása.

Amíg aktív kezelésre nincs szükség, fájdalomcsillapítók vagy csontpusz­tulást gátló biszfoszfonátok adhatók. Utóbbiak fő mellékhatása az állkapocs gyulladása, mely leginkább foghúzást követően jelentkezik, de önmagától is előfordulhat. Fontos a rendszeres fogá­szati ellenőrzés és hogy a fogász tudjon róla, ha a betege ilyen készítményt szed.

Ha aktív kezelésre van szükség, lé­nyeges, hogy a gyógyszer-kombinációnak része legyen valamelyik „új szer”: a bortezomib, a thalidomid vagy a lenalidomid. Ezek a klasszikus kemoterá­piás szereknél sokkal hatásosabbak, és kevesebb a mellékhatásuk. A kezelések szakrendelésen történnek, 4–5 hónapig tartanak. Minden ciklus előtt ellenőrzik a beteget a szakambulancián, a vérvizs­gálat mutatja a kezelésre adott választ, utalhat a szövődményekre.

A kemoterápia fő mellékhatása az elégtelen immunvédekezés miatt kiala­kuló fertőzés. Fertőzés, vérzés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni! A 65–70 évesnél fiatalabb mielómás betegek stan­dard kezelésének része az őssejt-transz­plantáció, általában a korábban a vérből legyűjtött saját őssejtekkel, amelyeket nagy dózisú melphalan-kezelést követő­en kap vissza a beteg. A transzplantáció célja a tartós betegségmentesség.

Dr. Varga Gergely
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.