hirdetés

Myeloma multiplex

New England Journal of Medicine-ben közzétett tanulmány eredményei szerint a myeloma multiplex gyógyszeres kezelése egyenértékű az őssejtterápiával.

hirdetés

A myeloma multiplexben szenvedő betegek standard kezelési módja a nagy dózisú kemoterápia, amit egy autológ őssejtterápia követ. Mindaddig, amíg a beteg életkora és általános fizikai állapota megengedi ezt a korántsem kockázatmentes kezelést. Ez az eljárás az elmúlt 20 éven alapjaiban nem sokat változott. A betegség esetében a gyógyszeres kezelés eddig jobbára csak a második választás volt, eredményessége azonban az utóbbi években jelentősen javult. Az immunmoduláló szerek és a proteázinhibitorok bevezetése hozzájárult, hogy az átlagos túlélési idő az eddigi 3-4 évről 6 évre nőtt.

Az Intergroupe Francophone du Myélome (IFM) 2010-ben a kezelési stratégiák hatékonyságát összehasonlító tanulmányt indított. Francia, belga és svájci centrumok összesen 700 betegét vonták be a vizsgálatokba. A páciensek először három ciklus RVD (lenalidomid, bortezomib és dexametazon) kezelést kaptak, amit egy konszolidációs fázis követett. Ezt követően a betegeket két csoportra osztották. Az egyik csoport további öt ciklus RVD-t kapott. A másik csoport nagy dozisú kemoterápiát kapott malfalannal, majd őssejtterápia, és további két ciklus RVD következett. Később minden résztvevő lenalidomid fenntartó kezelésben részesült. A betegség kiújulása esetén mindkét csoport számára őssejtterápiát vettek tervbe.

Michel Attal (Institut Universitaire du Cancer de Toulouse-Oncopole) és kollégái arról számoltak be, hogy az azonnali őssejtterápia után több betegnél értek el teljes remissziót (59%, illetve 48%). Azon betegek aránya, akiknél a konszolidációs fázis után a csontvelő mentes volt a tumorsejtektől, szintén magasabb volt (79%, ill. 65%). Az átlagos progressziómentes túlélés négy év után a korábbi 36-ról 50 hónapra emelkedett. A teljes túlélési idő tekintetében nem volt különbség: négy évvel az őssejt-transzplantáció után a betegek 81 százaléka, a primer gyógyszeres kezelés után 82 százaléka volt életben.

Attal szerint a gyógyszeres kezelés alatt állók jó eredménye elsősorban annak köszönhető, hogy ugyan 207 esetben a betegség kiújult, de közülük 136-an végül őssejtterápiában részesültek. Mindezek alapján elmondható, hogy a tanulmány kevésbé volt a gyógyszeres kezelés és az őssejtterápia összehasonlító elemzése, mint inkább az azonnali és a későbbi őssejt-transzplantáció hatásának vizsgálata.

A tanulmány ideje alatt az őssejtterápia után gyakrabban fordult elő súlyos neutropénia, mint a gyógyszeres kezelés következtében (92%, illetve 47%). Ugyanez a helyzet a súlyos gasztrointesztinális szövődmények (28% és 7%), valamint a súlyos fertőzések (20% és 9%) esetében is. Mivel az őssejtterápia hosszútávon fokozza a leukémia kockázatát, az őssejt-transzplantáció halasztásával a betegek megkímélhetők a radikális kezelés jelentős toxikus hatásától. Ugyanakkor a korai beavatkozásnak megvan az az előnye, hogy a beteg visszaesés esetén még nem túl idős, vagy nem túl gyenge ehhez a kezeléshez.

 

Forrás: aerzteblatt.de

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.