Napi egy teduglutid-injekció: remény rövid bél szindrómában

Egy új vegyület, a teduglutid jelentős javulást eredményezhet a rövid bél szindrómát kísérő bélelégtelenségben, ahol egyébként intravénás táplálásra van szükség – számolt be a Clinical Gastroenterology and Hepatology legfrissebb száma.

hirdetés

A viszonylag ritka kórállapotnak számító rövid bél szindrómában nagy bélszakasz kiesése következtében zavart szenved a tápanyagok, vitaminok és víz felszívódása. Ennek következtében a betegek parenterális vagy intravénás táplálásra szorulnak.

„A rövid bél szindróma egy komoly rokkantságot okozó állapot, melyet a betegek csak parenterális táplálással képesek túlélni. E kezelési módszer azonban igen időigényes és költséges, és olyan szövődmények veszélyét rejti magában, mint amilyen például a krónikus fertőzés, alvadási zavar vagy májelégtelenség – magyarázza Stephen J. D. O’Keefe, a Pittsburgh Egyetem gasztroenterológusa, a közlemény vezető szerzője. – Az új terápiás módszer, a teduglutid potenciálisan jelentősen csökkentheti az intravénás táplálás iránti igényt és javítja a betegek életminőségét.”

A teduglutid egy naponta egyszeri injekciózást igénylő gyógyszer, mely elősegíti a folyadék és tápanyagok felszívódását, ezáltal csökkentve a parenterális táplálás gyakoriságát és volumenét.

Dr. O’Keefe és munkatársai egyéves vizsgálatot végeztek a teduglutid biztonságosságának, tolerálhatóságának és klinikai hatásosságának meghatározására rövid bél szindrómában. Ötvenkét hét elteltével a betegek 68 százaláka már kis dózisú kezelés mellett is a parenterális táplálástól való dependencia mérséklődését tapasztalta, miközben az intravénás folyadékigény több mint 20 százalékkal csökkent. Külön ki kell emelni, hogy a betegek jelentős része teljesen függetlenné vált a parenterális táplálástól. A fenti eredmények reményt keltenek arra, hogy jelentősen javulhat a rövid bél szindrómában szenvedő betegek életminősége, megszűnnek az alvászavaraik, és bővülnek társas tevékenységeik.

A teduglutidot az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága, a FDA nemrégiben fogadta el olyan rövid bél szindrómás betegek terápiájára, akik optimális gyógyszeres kezelés mellett is parenterális táplálásra és intravénás terápiára szorultak. A kezelésnek nincsenek ellenjavallatai és nincs időkorlátja. A gyógyszer felírását fontolgató orvosnak tisztában kell lennie az alkalmazás szabályaival és a potenciális mellékhatásokkal. Mellékhatásként gasztrointesztinális tünetek (hasi fájdalom, hányinger, hányás), fejfájás és gyakran influenzaszerű állapot fordulhat elő. A teduglutid hosszú távú biztonságosságának és hatásosságának meghatározására további vizsgálatok szükségesek.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.