hirdetés

Napozás és bőrrák: szoláriumipar kontra bőrgyógyászok

Az Egyesült Államokban évente több mint 3,5 millió új bőrrákos esetet diagnosztizálnak, ami több mint 2 millió embert érint. A statisztikák szerint a melanoma incidenciája szinte mindenhol folyamatos emelkedést mutat az utóbbi három évtizedben.

hirdetés

A fiatal (25–29 éves) korosztályban a melanoma a leggyakoribb rosszindulatú tumortípus, és a 15–19 évesek körében is a második a gyakorisági sorban. Az incidencia emelkedése részben a mesterséges napfényt biztosító szoláriumok egyre nagyobb népszerűségének tudható be – leginkább a 45 évesnél fiatalabb nők csoportjában.

Bár a szoláriumipar képviselői igyekeznek meggyőzni a közvéleményt a szolárium ártalmatlan és biztonságos voltáról, a bőrgyógyászok kitartanak amellett, hogy a mesterséges napfény nem kívánt hatásai nagy közegészségügyi problémát jelentenek, és egyre több bizonyíték halmozódik fel ártalmaival kapcsolatban. „Nincsenek meggyőző adataink arra nézve, hogy összefüggés lenne a szoláriumok és a bőrrák között” – állítják a szoláriumok forgalmazásában és működtetésében érdekeltek. A bőrgyógyászok azonban két évtizede kutatják, hogy a szoláriumhasználat miként függ össze a melanomák kialakulásával.

A legfrissebb adatok ugyancsak azt erősítik meg, hogy a szoláriumok gyakori látogatói között több a bőrrák, és a szoláriumhasználat elsősorban a fiatalabbak számára jelent egészségi veszélyt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ultraibolya sugárzást manapság már éppúgy a karcinogén tényezők között tartja számon, mint például a dohányzást. Ezen túlmenően a kutatók azt is kimutatták, hogy a szoláriumokból származó UV-expozíció 75 százalékkal megemeli a melanoma előfordulásának esélyét. Egy 2010-es vizsgálatban 1167 melanoma-eset adatait elemezték. A betegek életkora 25 és 59 év közé esett. Azt találták, hogy a melanomával diagnosztizált betegek 62,9 százaléka rendszeres szoláriumlátogató volt. Megállapították továbbá, hogy a szoláriumok fokozzák a melanomák előfordulásának kockázatát, függetlenül attól, hogy a szoláriumhasználat hány éves korban kezdődött.

A szoláriumipar képviselőinek másik gyakori és tetszetős érve, hogy a szoláriumozás tulajdonképpen nem más, mint egyfajta napozás, azzal az előnnyel, hogy a szoláriumban kontrollálható az UV-expozíció mennyisége. Ennél fogva szerintük értelmetlen és káros lenne a szoláriumok betiltása, mert ez esetben az emberek legfeljebb természetes napozással jutnának a vágyott barnasághoz – és ezzel együtt kontrollálatlan UV-expozícióhoz. További érvelésük szerint a szoláriumozásnak megvan a maga egészségi haszna is. Sőt – folytatják –, a megfelelő D-vitamin-ellátottsághoz is elengedhetetlen az ultraibolya sugárzás. A dermatológusok azonban továbbra is kitartanak amellett, hogy mind az UVA-, mind az UVB-sugárzás – származzon akár természetes napfényből vagy a szoláriumok mesterséges fényéből – igazoltan bőrrákra hajlamosít. Az Egyesült Államokban működő FTC (Federal Trade Commission) szakértői konszenzuson alapuló állásfoglalást tett közzé, melyben megtiltja a szoláriumiparban érdekelteket tömörítő társaságnak (Indoor Tanning Association), hogy a szoláriumok állítólagos egészségi hasznáról szóló hamis állításokkal tévessze meg a fogyasztókat. Ami a D-vitamit illeti, a bőrgyógyászok arra figyelmeztetnek, hogy a napozás nem is igazán hatékony a D-vitamin előállításában. A dermatológusok szakmai szervezete (American Academy of Dermatology) álláspontja értelmében a D-vitamin bevitelének biztonságos módja nem a bőrrák veszélyét is magában rejtő napozás, hanem az egészséges táplálkozás, mely tartalmazza a D-vitamin természetben előforduló formáit is.

A szoláriumipar képviselői gyakorta hangoztatják, hogy a szoláriumszalonokat jól képzett személyzet működteti, melynek tagjai tisztában vannak a szabályokkal. Az Egyesült Államokban azonban ebben az évben jelent meg egy felmérés „Valótlan és félrevezető egészségi információk a szoláriumipar részéről” címmel, melyben többek között ez áll: „A szakértői bizottság által meglátogatott szalonok nagy többségében hamis információk hangzanak el a szoláriumozás súlyos egészségi kockázatairól, ehelyett olyan elferdített adatokhoz juthatnak a látogatók, mely azt a képzetet kelti, hogy a szoláriumozás előnyös lenne az egészség szempontjából.” Ez egészen pontosan azt jelentette, hogy 1) szinte minden szalonban elhallgatták a szoláriumozás sokszorosan bizonyított ártalmait; 2) ötből négy szalonban valótlanul állították, hogy a szoláriumozás előnyös lenne a fiatalok egészségére; 3) a szalonok többféle módon igyekeznek eltitkolni a szoláriumozás egészségi veszélyeit; 4) a szoláriumok figyelmen kívül hagyják az FDA ajánlásait a szoláriumozás gyakoriságára vonatkozóan; és 5) a szoláriumok nagy többsége specifikusan a tizenéves lányokat veszi célba hirdetéseivel.

Forrás: medicalnewstoday.com

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.