hirdetés

Napvédelem halcsontvázból

Portugál kutatók hatásos új UV-elnyelő molekulát vontak ki halcsontvázból, amely az előzetes vizsgálatok szerint megfelelő hatóanyaga lehet a jövő napvédő krémeinek.

hirdetés

A Porto-beli Portugál Katolikus Egyetem kutatói az élelmiszeripar egyik melléktermékét, a tőkehal gerincét használták fel vizsgálataikhoz, amelyek során egy vastartalmú hidroxiapatit vegyületet nyertek ki a hal testét szilárdító vázból. Clara Piccirillo és munkacsoportja kiindulásként meleg vas(II)-klorid-oldatban áztatták a halcsontot, majd szárítás és kalcinálás (mésszé égetés, 700 °C-on) után egy olyan többfázisú anyagot kaptak, amelyben a csontvázat alkotó hidroxiapatit [kémiailag a trikalcium-foszfát és a kalcium-hidroxid kettős sója] mellett vas-szubsztituált hidroxiapatit molekulák és kis mennyiségben UV-elnyelő hematit [vas(III)-oxid] is jelen voltak.

Az így nyert keverék UV-elnyelő hatásához kulcsfontosságú alkotóelem a vas – magyarázzák a kutatók. A végtermékben megtalálható kalcium, vas, hidrogén és foszfát tartalmú komplex molekula [Ca9FeH(PO4)7] az UV-sugárzás teljes tartományában jelentős abszorpcióra képes. Az UV-elnyelő hatás alapja a vas beépülése a hidroxiapatit struktúrába, hiszen önmagában a kalcium-foszfát nem rendelkezik ilyen tulajdonsággal.

A természetes eredetű napvédő anyagot – krémbe inkorporálva – tovább vizsgálták laboratóriumi körülmények között. Megállapították, hogy a készítmény a napfény UV-sugarai hatására sem indul bomlásnak (azaz fotostabilitása jó) és mind az UVA, mind az UVB-sugárzást hasonló mértékben nyeli el (UVA/UVB-sugárzás-áteresztő képességének aránya >0,90). Ez utóbbi alapján a britektől származó, de általánosan elfogadott Boots-féle osztályozási rendszerben kiváló (5 csillagos) minősítést kapott.

Végül, 20 egészséges önkéntes részvételével a humán bőrre gyakorolt hatások vizsgálatára is sor került. A bőrfelületre kis mennyiségben felvitt krém 48 óra elteltével sem váltott ki irritációt, ilyen szempontból tehát biztonságosnak tekinthető. Az UV-abszorpció mértéke azonban nem kellően nagy, így a kutatók a készítmény további fejlesztését tervezik a megfelelő napvédő hatás (jó SPF-érték) eléréséhez.

Az eddig elért eredményekről a Portugál Bőrráktársaság egyik vezetőségi tagja is elismerően nyilatkozott. Az új fényvédő anyagot ígéretesnek és igen hasznosnak tartják, hiszen ásványi eredetéből adódóan kevésbé allergén, mint a napvédő készítmények hagyományos UV-abszorptív vegyületei, így elvben kiválóan alkalmas lehet a gyermekek és az idősek bőrének fényvédelmére.

A fényvédő krémek két legelterjedtebb szervetlen hatóanyaga, a titán-dioxid [TiO2] és a cink-oxid [ZnO] esetleges bőrkárosító hatása több tanulmányban felvetődött. Sejttenyészeteken valóban igazolták, hogy az élő bőrsejtekbe kerülő titán-dioxid és még inkább a cink-oxid fény hatására szabadgyök-képződést indíthat el és sejtkárosodást okozhat. A jelenlegi álláspont szerint azonban a lokális készítményekből e molekulák nem penetrálnak a bőrbe, így a bőrfelszínre felvitt napvédő krémek biztonságosnak tekinthetők.

Bár idén már csak a vénasszonyok nyarának kellemes napsütés óráiban reménykedhetünk, amikor az UV-sugárzás elleni védelem már háttérbe szorul, nem kizárt, hogy a jövő nyári nap káros sugarai elleni védekezésre való felkészüléskor akár már az új hatóanyagú termékeket is megtalálhatjuk a patikák és drogériák polcain.

 

 

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.